NAJNOVIJE


UNIŠTAVA HRAST I VOĆKE

LEPTIRI VRSTE HRASTOV GUBAR UZNEMIRILI GRAĐANE JUŽNE ISTRE: Najezda glavonja posebno na rubnim dijelovima Pule


Upravo sam se vratio s terena gdje sam, došavši na poziv stanovnika južnog dijela Stoje i Valkana, promatrao istu tu pojavu. Utvrdili smo da se radi o hrastovom gubaru, rekao nam je Nediljko Landeka i podsjetio da je hrastov gubar ili gubar glavonja prije pet godina prijetio hrastovima na Roveriji

Neobično puno leptira svjetlo smeđe, gotovo žućkaste boje, leti ovih dana pulskim kvartovima, na rubnim dijelovima, ali i u centru. Jesu li to leptiri ili moljci, otkud dolaze, zašto ih je toliko, pitaju se zabrinuti građani ovih dana. Djelomično rješenje donosi nam dr. sc. Nediljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u Puli, koji nam je ispričao da su ga već mnogi nazivali zbog masovne pojave leptira. A radi se, kaže Landeka, o hrastovom gubaru!

Bez panike

- Upravo sam se vratio s terena gdje sam, došavši na poziv stanovnika južnog dijela Stoje i Valkana, promatrao istu tu pojavu. Nakon uzimanja uzoraka, determinacije i konzultacija s kolegama utvrdili smo da se radi o hrastovom gubaru (Lymantria dispar) koji se pojavio u nešto većem broju na rubnim dijelovima grada. Razlog povećanog broja može biti u pogodnim ekološkim čimbenicima, rekao nam je jučer Landeka.

Dojave o najezdi stižu i iz Šišanskog naselja i Šijane. No, nema panike, nije opasan po ljude, mada ovaj leptir predstavlja znatnu opasnost po listopadna stabla. Na Wikipediji čitamo da se hrastov gubar naziva i gubar glavonja, da je jedan od najvećih štetnika u listopadnim šumama i voćnjacima, da se u ovako velikom broju javlja periodično kada izaziva golobrste na cijelim listopadnim šumama, ali i na nasadima voćaka. Kako na Wikipediji piše da se mužjak razlikuje od ženke, to nam objašnjava zašto se među smeđim leptirima ponegdje viđaju i neki deblji, izrazito svijetli, gotovo bijele boje. Smeđi mužjaci sada su očito u fazi parenja, zato lete vrlo brzo, gotovo su neuhvatljivi, ne mogu se smiriti pa se niti ne zaustavljaju na podlozi. Samo lete sluđeni.

S obzirom da su polifagni štetnici, dakle "brste" više vrsta drveća, stručnjaci će morati pronaći odgovor na pitanje otkuda su stigli i na kojim šumama u okolici Pule treba očekivati štete.

Bez suzbijanja

- Ne treba ga suzbijati, ali je potrebno provoditi pojačani monitoring drveća sljedećeg proljeća kako bi se na vrijeme poduzele mjere smanjenja brojnosti tretirajući biljke biološkim preparatima. Time se može utjecati na smanjenje brojnosti i šteta koje ovaj štetnik može napraviti na listopadnom hrastu, ali i drugim vrstama drveća pa i četinjačama, kaže Landeka.

Podsjetio nas je da se prije nekoliko godina ista vrsta u znatnom broju pojavila i na području Juršića i Savičente. Bilo je to 2012., a i tada su se letjeli na prijelazu iz lipnja u srpanj. No, mještani Roverije, koji su strahovali za svoje legendarne stoljetne dube, svjedočili su tada da su najezdu gubara glavonje najavile brojne gusjenice po zidovima i stablima, iz kojih su se leptiri razvili. Dojava je bilo i iz Negričana i marčanskog područja, a stigli su i do područja Pule, no šumari su procijenili da situacija ipak nije bila tako alarmantna da bi trebalo krenuti u zaprašivanje iz zraka. Kako smo tada pisali, suzbijanje se obavlja ranije u godini kad je gusjenica još uvijek na stablu. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter