NAJNOVIJEMEDIA MEDITERRANEA

Hibridni jezici - neprestane promjene u ljudskoj komunikaciji

| Autor: Mladen RADIĆ

Program će se održati u dvorištu muzejsko-galerijskog prostora Sveta srca, galeriji SKUC, Titovom parku i Zajednici tehničke kulture na Glavinićevom usponu

 

 Dvadesetprvi festival Media Mediterranea održat će se ove godine od srijede, 14. kolovoza, do subote, 17. kolovoza, na više mjesta u Puli, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare u galeriji Srpskog kulturnog centra. Program će se održati u dvorištu muzejsko-galerijskog prostora Sveta srca, galeriji SKUC, Titovom parku i Zajednici tehničke kulture na Glavinićevom usponu.

Novi mediji

Ove godine tema festivala je naslovljena "Hibridni jezici" i pod tim nazivom nastojali su označiti neprestane promjene u ljudskoj komunikaciji pod utjecajem digitalnih tehnologija i novih medija, kako je jučer rekla koordinatorica participativnih umjetničkih programa Marijeta Bradić.

Predsjednik udruge Metamedij Marino Jurcan rekao je da festivalski budžet iznosi 50 tisuća kuna, a festival se kao i uvijek održava u organizaciji udruge Metamedij i podršku brojnih pokrovitelja i sponzora. Jurcan je napomenuo da je Media Mediterranea dio projekta Pro+motion - programi u pokretu, koji uključuje festivale Media Mediterranea, zatim Grisia Youth u Rovinju, Arterija u Novigradu, Bijenale industrijske umjetnosti u Labinu i pulsku Visualiju. Radi se o programskom umrežavanju i promociji festivala u organizaciji članica zagovaračke platforme Mi+ koju financira Zaklade Kultura nova.

Manifestacija počinje u srijedu u 20.30 sati u dvorištu muzejsko-galerijskog prostora Sveta srca gdje će se održati revija animiranih filmova na kojoj će, kako je rekla programska koordinatorica festivala Ivana-Nataša Turković, predstaviti lokalnu scenu. Moći će se vidjeti izbor filmova Lee Vidaković, Manuela Šumberca, Vibora Juhasa, Saše Đuračića poznatijeg kao Sale Undertoon i Petre Zlonoge. Naziv programa je "Vizualna poetika", a iz šire regije predstavit će film studenata banjalučke akademije umjetnosti te izbor iz dokumentarnog serijala "Radiovizija" u produkciji RTS-a te će u Pulu tim povodom doći jedna od autorica Jelena Milunović.

Zlatna lubenica

Drugi dan festivala bit će u znaku trećeg izdanja Zlatne lubenice, u Galeriji SKUC-a u 20.30 sati. Zlatna lubenica je projekt koji čine umjetnički radovi mladih autora odabrani na natječaju za autorske radove iz područja suvremene umjetnosti koji su direktno povezani s temom festivala, a koriste nove medije i tehnologije. O tome je govorio član žirija Zlatne lubenice Marko Vojnić Gin. Osim njega članovi stručnog žirija su Oleg Šuran i Olga Majcen Linn. Žiri je već odabrao pobjednika, a on će biti proglašen na otvaranju izložbe.

- Ne zagovaram natjecateljski duh u umjetnosti, ali mislim da je Zlatna lubenica užasno bitna za naš mali grad jer daje mogućnost umjetnicima da se pokažu kaže Vojnić i napominje da su radovi užasno zanimljivi jer su u žiriju svi različiti, a izložba obuhvaća što danas znači suvremena umjetnička praksa te koliko je ona bliska novim medijima i tendencijama u društvu.

Ovogodišnji finalisti koji će se predstaviti na festivalu u sklopu Zlatne lubenice su Mia Miletić, Valentina Butumović, Gloria Arapović, Lucija Granić, Ivona Habijanec, Helena Rubčić, Barbara Radelja (Barbara Raad), Alejandra Robles, Petar Katavić i Vina Ćurčija. Gostujući autori su Hrvoje Hiršl i Luis Rodil-Fernández s radom koji se temelji na Googleovim automatskim odgovorima e-poštom koji su obučavani na prepisci Georgea Boolea i Stanleyja Jevonsa iz perioda kada je Boole razvijao Booleovu logiku. Tu je i rad dizajnera Teda Hunta "Sense of time" koji je nastao u suradnji Odjela filozofije King's Collegea, a postavlja pitanje kako način na koji doživljavamo vrijeme utječe na to koliko ga cijenimo i kako ga koristimo.

Treći dan, u petak od 19 sati u Titovom parku održat će se Mini Mediterranea - radionica Društva arhitekata Istre za djecu pod nazivom "Jezik u digitalno doba", uz instalaciju Visualia Tree udruge Sonitus te Piknik soundtrack - glazbeno-gastronomski program uz zvukove WunschBaum Projecta i DJ-a Morskog te organsku hranu Solidarne Ekološke Kuhinje.

Zadnji dan, u subotu, u prostoru Zajednice tehničke kulture na Glavinićevom usponu održat će se prezentacija, izložba i instalacija, o čemu je govorila Marijeta Bradić. U 20.30 bit će predstavljena instalacija Sophije Bulgakove nastala u sklopu rezidencijalnog programa Summer Sessions 2019 u Puli "You Are the Source Projection and Reflection", potom će se u 21.15 održati izložba radova natječaja GIF animacije i memova "Komunikacijski šum" koja se izravno nadovezuje i na temu festivala, a cilj je bio prikazati smetnje u online komunikaciji. U 21.30 slijedi prezentacija radova radionice spekulativne dizajnerske prakse "Telling The Time: A Speculation in Designing Hybrid-Languages of Time" koju je vodio Ted Hunt, a gostujuće predavanje održat će Hrvoje Hiršl.

Festival podržavaju Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam