PIŠE BORKA PETROVIĆ

GRADSKA ŠTORIJA: Račun - naknadom po naknadi

Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Ilustracija (M. MIJOŠEK)


- Marija, ča si dobila račun za vodu?

- San, da, jučera još.

- I koliko vode špendaš?

- Trideset, koji dinar forši više. Ča, skuham koji put paštu, potegnem vodu, operem robu, ni to puno litri...

- Ma kako trideset, ja ne platim manje od sto i pedeset kun. Pa ne perem čuda više od tebe?

- Ma ča me pitaš koliko vode špendam i koliko mi je doša račun? Ni to isto, jedno je špendati vodu, drugo je račun.

Ovakav, sličan razgovor, kao Marija i susjeda kojoj ne znamo ime, vode vrlo vjerojatno i ostali Puljani koji su odavno shvatili da račun za vodu zapravo nema veze s onim koliko vode potroše i da su veća stavka od potrošenih litara zapravo raznorazne naknade koje na računu plaćaju.

Nabrojimo samo neke. Uz osnovnu cijenu vodnih usluga, za korisnike i fiksne dijelove osnovne cijene vodnih usluga, pod šifrom 02 skriva se naknada za korištenje voda, a pod šifrom 04 naknada za zaštitu voda. Obje se plaćaju Hrvatskim vodama. Šifra pod brojem 26 skriva naknadu za razvoj sustava javne odvodnje grada Pule i plaća se tvrtki Pragrande, dok ona pod brojem 28 skriva naknadu za razvoj sustava odvodnje - popularni IVS. I zadnja, šifra 65 skriva još jednu vrlo sličnu naknadu - onu za razvoj sustava vodoopskrbe grada Pule.

Uz sve to, dio ovih naknada lani je još i povećan pa ispada da na račun od 50-ak kuna, odnosno za deset kubika utrošene vode platimo više od 120 kuna naknada?! Zato se valjda račun za vodu i zove "Račun za vodne usluge" i nema puno veze s onim koliko vode utrošimo. Komotno bi se stoga mogao zvati i "Račun - naknadom po naknadi". Kao šlag na kraju, na račun ćete (ne platite li ga u FINA-i) platiti još i naknadu za plaćanje računa!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of