NAJNOVIJE


PIŠE BORKA PETROVIĆ

GRADSKA ŠTORIJA Kupuješ stan? Zovi čovjeka!

Arhiva

Kupujete li stan? Imate sreću da imate stalan posao i možete dobiti kredit? Ili zapravo nesreću da ste prisiljeni skučiti se i obvezati banci do smrti jer dolazi lipanj, a stanodavac će vas šutnuti van s prvim lastama? Pardon - turistima! U oba slučaja vjerojatno ste svjesni da ste se upustili u gotovo nemoguću misiju jer stanova za prodaju, bez obzira na brojna pulska gradilišta, u našem gradu kronično nedostaje.

Prvo što će vas u toj potrazi iznenaditi jest činjenica da je veliki broj oglasa zapravo star, da ne kažemo zavaravajuće star, i da su gotovo svi objavljeni stanovi već prodani. Oni dobri zasigurno.

- Dobar dan, zanima me stan koji oglašavate na Njuškalu pod šifrom….

- Žao nam je, prodan je. Evo, baš neki dan.

- A ovaj drugi, isto u Šijani?

- I on je, nažalost, prodan….(baš neki dan, znam!)

- Recite mi, imate li koji slobodan u tom kvartu, možda u toj zgradi?

- Imamo da, jedan veći, javit ćemo vam se… Doviđenja.

Tako po prilici zvuči razgovor s agentom koji čak ne djeluje kao prodavač kojemu je cilj nešto prodati, jer nije se, pogađate, nikada javio. To mu očito nije nužno potrebno jer stanovi idu kao alva, a potražnja je, vele nam neki od agenata, za 30-ak posto veća od ponude. Svaka čast pojedincima koji su zadržali volju za prodavanjem. Oni nam odaju da stanove, posebno one u centru grada, osim nas domaćih kupuju stranci i povratnici te ih pretvaraju u apartmane za najam, naravno, turistički.

Upuštate li se u avanturu kupnje stana, neki će vam agenti ponuditi da vas stave na spisak. Dobro ste čuli - spisak, kako biste pričekali da se temelji pretvore u katove. Uz kaparu, naravno. Kako biste na tom spisku došli do neke relevantne pozicije treba vam veza. Zato - za kupnju stana, kao da vam ga poklanjaju, trebate zvati "svog čovjeka". Tko ga nema, ostaje kratkih rukava, a lako moguće i na cesti.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam