ZBOG ZABRANE GRADNJE TIJEKOM SEZONE

GRAĐEVINARI PULJŠTINE NAJAVLJUJU VELIKE PROSVJEDE: Nismo mali ni bezazleni i nećemo se predati!

| Autor: Marcello ROSANDA
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


"Neka nas ne zaobilaze i gaze, jer nismo mali, a ni bezazleni i nećemo se predati! Ići ćemo do kraja u borbi za naša prava i opstanak. Ako treba, idemo i do Europskog suda. Ovo što rade je totalno neprihvatljivo", poručuje Siniša Simetić, građevinski poduzetnik iz Pule, uoči najavljene zabrane gradnje tijekom turističke sezone u najvećem istarskom gradu.

Nakon što su 10. studenog prosvjedovali ispred Gradske palače zbog najavljene zabrane, dvadesetak poduzetnika u građevinarstvu s područja Puljštine sada se organiziralo, osnovalo Udrugu graditelja i investitora Istre, te najavilo velike prosvjede. Usput naglašavaju da takve zabrane do sada u Puli nije bilo te se nitko zbog toga nije žalio.

"Do današnjeg dana udruzi je pristupilo 55 tvrtki koje ukupno broje 609 radnika. Plan je da sljedeći tjedan taj broj poraste na 100 tvrtki i tisuću radnika. One su mahom s pulskog područja, no već su nam počele pristupati firme iz Labina, Rovinja, Poreča, Umaga, Novigrada i s Krka", napominje Simetić.

Da podsjetimo, nakon nedavnog prosvjeda održan je sastanak predstavnika građevinara, u nazočnosti njihovog odvjetnika Nikole Pajića, sa zamjenicom pulskog gradonačelnika Ivonom Močenić i pročelnikom Robertom Stembergerom. Razgovaralo se o najavljenoj privremenoj zabrani izvođenja radova u 2022., i to u razdoblju od 20. lipnja do 15. rujna, a sve dane u vremenu od 0 do 24 sata, te nedjeljom, blagdanima i praznicima u vremenu od 0 do 24 sata.

"Taj period je usko vezan za naš posao. Dan je tada najduži i nema kiše. Ako ne izvedemo i ne dovršimo ugovorene radove, nećemo imati od čega živjeti i, što je najbitnije, platiti radnike koji moraju prehraniti svoje obitelji, naglasio je tada građevinski poduzetnik Petar Lovrić.

Za taj je prijedlog odluke do prije nekoliko dana, točnije do 29. studenog, bilo otvoreno e-savjetovanje u sklopu javne rasprave Grada Pule. Nakon toga će se razmatrati i analizirati primjedbe i očitovanja zainteresirane javnosti o tom prijedlogu. Zatim će se izraditi izvještaj i javnost upoznati sa zaključcima, a konačnu odluku donijet će Gradsko vijeće, kazali su nam iz Grada na sam dan prosvjeda i sastanka.

Nakon toga smo ih upitali o ishodu e-savjetovanja, odnosno koliko je prijedloga pristiglo Gradu i što kaže zainteresirana javnost. Također, zanimalo nas je koji je stav gradonačelnika po tom pitanju. Odnosno, hoće li se ići prema dogovoru s novonastalom udrugom građevinara i parcijalnoj zabrani u određenim danima, satima, dijelovima grada ili, pak, cjelovitoj zabrani? Ili se ipak neće uopće ići u smjeru spomenute obustave radova?

"Na e-savjetovanje su pristigla 52 prijedloga i primjedbe koje sada nadležni Upravni odjel za komunalni sustav i upravljanje imovinom treba pregledati i vidjeti koje bi se primjedbe mogle uvažiti. Nakon toga će se izraditi izvještaj sa savjetovanja koji će biti dostupan javnosti", odgovorili su iz Grada.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum