OZAKONJENI HARAČ

GRAD PULA LEGALIZIRAO DOSADAŠNJE NEPISANO PRAVILO: Arenu "naplaćuju" sa 200 besplatnih ulaznica, A ONDA IH DIJELE MEĐU SOBOM

Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


U Pravilnik je uvedena obveza organizatora programa u Areni da Gradu Puli, Arheološkom muzeju Istre i TZ-u Pula mora osigurati 200 ulaznica za taj program. Besplatne ulaznice su se dijelile i do sada * Na naš upit, iz Grada Pule objašnjavaju da Grad organizatorima osigurava korištenje Arene bez naplate, besplatno plakatiranje, čišćenje Arene, logističku podršku… * Ispada da Grad Pula Arenu, koja je javno dobro, i niz javnih usluga, organizatorima daje besplatno, a zauzvrat dobiva ulaznice koje se dijele po tko zna kojem ključu unutar gradske uprave, Vijeća i ostalih institucija

Donedavno je nepisano pravilo bilo da organizatori koncerata u pulskom amfiteatru određeni broj ulaznica osiguraju za gradsku upravu. Nedavno je gradonačelnik Boris Miletić potpisao novi Pravilnik za održavanje programa u amfiteatru u kojem je ozakonio dosadašnji harač. U tom Pravilniku piše: "U realizaciji programa Grad Pula - Pola, Arheološki muzej Istre i Turistička zajednica Pula imaju status pokrovitelja programa sa pravom na isticanje imena na svim promotivnim materijalima i emisijama. Pokrovitelji imaju pravo na 200 akreditacija numeriranih brojevima od 001 do 200 ili 200 ulaznica koje je organizator dužan dostaviti sedam (7) dana prije održavanja programa nadležnom upravnom odjelu Grad Pule - Pola".

Tražili smo od Grada pojašnjenje tog novouvedenog pravila te ih upitali jesu li i do sada u pravilu dobivali besplatne ulaznice od organizatora programa u Areni, koliko po pojedinom programu, je li to bilo nepisano pravilo, kome je namijenjeno 200 ulaznica i tko je procijenio koliko bi ulaznica trebali dobiti pokrovitelji.

Opširan odgovor Grada tek u manjem dijelu pokušava navesti razloge zbog kojih je uvedeno ovakvo pravilo, a većinom nabraja činjenice o dosadašnjim uspješnim koncertnim gostovanjima.

"Temeljem Ugovora o realizaciji programa i Pravilnika za održavanje programa u amfiteatru, akreditacije ili ulaznice za programe u Areni namijenjene su pokroviteljima koji imaju pravo na isticanje imena na svim promotivnim materijalima i emisijama čime se dodatno doprinosi međunarodnoj promociji Pule, Istre i cijele Hrvatske. Organizatorima Grad u suradnji s Arheološkim muzejom Istre i Turističkom zajednicom Pula osigurava korištenje Arene bez naplate najma, što u prosjeku po programu iznosi 240 tisuća kuna, potom osnovnu opremu za realizaciju programa, besplatno plakatiranje na slobodnim plakatnim mjestima Grada, uslugu čišćenja Arene nakon programa, svu logističku i ostalu podršku u vrijednosti od preko 120 tisuća kuna po programu", jedini je koliko-toliko konkretan podatak koji smo dobili na naš upit.

Iz njega bi se, pak, dalo zaključiti da Grad Pula Arenu, koja je javno dobro, i niz javnih usluga organizatorima daje besplatno, a zauzvrat dobiva ulaznice koje se dijele po tko zna kojem ključu unutar gradske uprave, Vijeća i ostalih institucija. A sigurno je da te besplatne ulaznice ne dolaze do javnosti, odnosno građana. Oni dakle te usluge, za koje građani izdvajaju novac, smatraju svojima osobno, te na osnovu toga misle da zavrjeđuju besplatne ulaznice. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of