TJEDAN FILANTROPIJE

Godine 1915. nalazio se na gatu sv. Tome, a onda je nestao. Ipak - SVJETIONIK OD ŽELJEZA VRAĆA SE NA PULSKU RIVU!

| Autor: Roberto RAUCH

U četvrtak, 1. listopada, pulski osnovci kreću s Foruma u Lov na filantropsko blago Pule, a građani mogu pogledati dio izložbe #filantropija...?

U zgradi bivšeg Admiraliteta pored "Svjetionika u željezu" novinarima je predstavljen program Tjedna filantropije 2020. Na Europski dan filantropije i zakladništva, u četvrtak, 1. listopada, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva organizira "Lov na filantropsko blago Pule".

Djeca kroz interaktivnu igru i zabavu uče o kulturnoj povijesnoj baštini Pule, o filantropiji i dobročinstvu, a ove godine sudjelovat će ekipe osnovnih škola Centar, Kaštanjer, Monte Zaro, Veli Vrh i Škola za odgoj i obrazovanje Pula.

Važna inicijativa Zaklade je i fokus na svjetioniku koji je nekoć stajao na pulskoj rivi, a koji namjeravaju uz pomoć Grada Pule ponovno tamo izgraditi.

Za siročad i udovice

- Godine 1915. na gatu sv. Tome, sadašnjoj lokaciji ACI marine, tzv. Torte, postavljen je ovaj "Svjetionik od željeza", mimo činjenice da je bio od mramora i drveta. Žene Pule krenule su s tom inicijativom, da sva siročad i udovice dobivaju novac od kupljenog čavlića koji se potom zabijao u drveni svjetionik, pojasnio je povjesničar Andrej Bader te novinarima pokazao i maketu svjetionika u željezu, jednu od tri originala koji postoje u svijetu, a posuđena je od Sergia Gobba, vlasnika muzeja Gallerion u Novigradu, a davnih dana darivane su filantropima za njihovo dobročinstvo.

Bader je u suradnji s Turističkom zajednicom Pule osmislio Turistički itinerer pulskih filantropa, čijim tragom ide i Lov na filantropsko blago Pule. Ovogodišnji Lov financijski su poduprli Informacijski centar Europe Direct Pula te mnogi drugi mali filantropi.

Učenici će obilaziti "filantropske točke" po užem centru grada gdje će im glumci Teatra Naranča u ulozi pulskih filantropa prezentirati važne crtice iz povijesti, a djeca će odgovarati na postavljene zagonetke, pronaći novčiće i puzzle od kojih će na zadnjoj točki morati sastaviti riječ. Polazna točka ovogodišnjeg Lova bit će Forum, odakle djeca kreću u 9 sati, a građani toga dana na trgu mogu pogledati dio izložbe #filantropija...?.

Škola inovacija

Filantropija je i tema nove Virtualne škole društvenih inovacija za koju se može prijaviti do 30. rujna. "Radit će se kroz dva tjedna, uglavnom online. Polaznici škole će razraditi poslovni model budućeg društvenog poduzeća, a zatim će prezentirati svoje ideje, koje ćemo mi naknadno realizirati", najavila je upraviteljica Zaklade Helga Može.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini