Malo je onih koji nisu čuli za vinariju Clai, smještenu u Brajkima pokraj Buja. Dobar glas o najkvalitetnijim vinima proširio se ne samo Hrvatskom nego diljem svijeta. “Japan je posebno senzibiliziran na ekološki proizvedena vina, a u posljednje vrijeme sve više i Amerika. Znate, ta vam proizvodnja podrazumijeva puno više rada uz manji prinos. Uvođenje naših ekoloških vina na tržište bilo je, u najmanju ruku, zanimljivo. No, vjerujemo da je to jedini put za budućnost. Radimo na način koji je poznat i prisutan, rekao bih, najmanje tisuću godina”, pojašnjava vlasnik vinarije i pokretač cijele priče Giorgio Clai.
Koja je tajna njihovih vina? Sve se radi prirodno, bez kemije, bez umjetnih gnojiva, čak je i fermentacija sasvim prirodna - odvija se u otvorenim bačvama, bez dodavanja selekcioniranih kvasaca i enzima.
Vinarija Clai obrađuje oko 10,5 hektara vinograda, u kojima je zasađeno oko 48 tisuća loza. Uz to, ima i pet hektara maslinika. Vinarija je smještena 40-ak kilometara od granice s Italijom i samoga Trsta. Oko 60 posto ukupne proizvodnje odlazi u izvoz. Giorgio je u hrvatskoj javnosti poznat samo po epitetima. Nazivaju ga vinskim guruom, jednim od najboljih hrvatskih vinara, a njegova vina “Istrom u čaši”. Kako sam kaže, ta je tekućina njegova sudbina.
Sve navedeno prije nekoliko godina privuklo je i mladog francuskog enologa školovanog u najpoznatijoj francuskoj vinskoj regiji, Bordeauxu, Dimitrija Brečevića da se nakon jednog odmora preseli u Hrvatsku i ostane raditi s Giorgiom. Proizvodnja vina uz poštovanje najviših ekoloških standarda, pojašnjava Dimitri, danas direktor podruma vinarije Clai, daje zaista posebne rezultate. No, samo jedna tuča može uništiti urod, a vi ne možete kupiti bilo kakvo grožđe kako biste nadomjestili eventualne gubitke.
“Grožđe ne kupujemo. Da i krenemo tražiti ekološko, ne bismo ga tako lako pronašli. Kad imamo štete u vinogradima, sve se na kraju svede na to da za isti trošak imate manju količinu proizvodnje i manjak na kraju godine”, navodi Dimitri Brečević.
Tuča je već dvaput potukla vinograde vinarije Clai, a šteta je jednom iznosila 30-ak posto ukupnog uroda. “Na žalost, ovisimo o vremenu. Jedina šansa za spas je osiguranje. Velika je to pomoć”, napominje Dimitri, koji planira nastaviti posao vinarije Clai s puno predanosti i, dakako, odgovornosti, a nje nema bez osiguranja.
Iz vlastitog iskustva Dimitri Brečević kaže da, zahvaljujući partnerstvom s Croatia osiguranjem, u kojem su osigurali svoje vinograde, znaju da će sve biti u redu - čak i u najtežim okolnostima.
“Isplate štete veoma su brze, što znači da ćete moći nastaviti svojim putem čak i ako vas iznenadi kakva neugodna epizoda”, zaključuje.
Razgovor s Giorgiom i Dimitrijem još je jednom dokazao važnost osiguranja plodova vlastitog rada. Stvorite ime, brend i kvalitetu za koje se zna diljem svijeta, a onda vas jedna vremenska neprilika može vratiti na početak. Stoga, kako biste se mogli neometano prepustiti razvoju poslovanja, znajući da i za najvećih vremenskih nepogoda i u slučajevima nenadanih situacija poput poplava ili požara imate partnera na kojega možete računati, obratite se osiguravateljskoj kući s najviše iskustva.
Croatia osiguranje ima rješenje. Osiguranje usjeva i nasada pokriva rizike na usjevima kao što su pšenica, kukuruz, ječam i druge vrste te na nasadima poput maslinika, vinograda i voćnjaka, a zaštititi se mogu i domaće životinje, i to od uginuća, eutanazije i drugih gubitaka. Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućavaju Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH, do maksimalnog iznosa od 75.000 eura. Sa stoljetnom prisutnošću na tržištu, Croatia osiguranje najbolje poznaje potrebe svojih osiguranika te u skladu s time za njih kreira najbolja rješenja. Više informacija o polici osiguranja usjeva i nasada, kao i načinima njezina ugovaranja, možete pronaći na linku.