"VRŽITE MI ŽELIZNI KRIŽ"

POGLEDAJTE NA NAŠEM PORTALU fantastične 360° fotografije izložbe, na koju možete i bez da putujete u Medulin

(R. R.)

FANTASTIČNE 360º SNIMKE NAPRAVIO JE Diego MARTINČIĆ

Sedamdesetak učenika osnovne škole Veli Vrh posjetilo je u Medulinu izložbu "Vržite mi želizni križ" koja je organizirana u povodu stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata. Kroz izložbu koja prikazuje patnje evakuiranih stanovnika južne Istre, civila, u tom dotad najkrvavijem ratu, koji je odnio gotovo 20 milijuna života, vodio ih je njen autor, prof. Andrej Bader.

Ovaj pogled u prošlost ilustriran je s mnogo pisanih i drugih dokumenata iz to doba koje su za tu izložbu posudili brojni mještani iz raznih krajeva Istre. U izbjeglištvu, daleko od njihovih ognjišta južne Istre - u Austriji, Mađarskoj, Češkoj i Moravskoj, od bolesti, gladi, neishranjenosti, tuge, starosti..., umrlo je čak 10.000 Istrana. I njih je tako ubio rat, danas bi rekli da su oni bili kolateralne žrtve. Bili su nedužni, nikome ništa nisu nažao napravili. A umrli su. Ako ne čuvamo uspomene na njih, "ubijamo" ih po drugi put.

O masovnom umiranju tih naših ljudi učenici su saznali čitajući i liste umrlih iz zloglasnog Barackenlagera Gmuend u kojem je umrlo i sahranjeno u masovnim grobnicama čak 5.000 Istrana, najviše djece. Veoma ih je dojmila i slika Marije Lorencin iz Medulina koja je pred smrt poručila svoj djeci neka joj na grob u tuđini postave željezni, a ne drveni križ kako bi joj nakon rata mogli naći grob.

Đake Velog Vrha vodio je njihov prof. povijesti Igor Jovanović, a ta škola tradicionalno posjećuje važne izložbe u Medulinu koje govore o povijesti Istre. (R. R.)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater