U POSJETU ISTRI

FOTO / Premijer Plenković razgledao obnovu Arheološkog muzeja Istre: Ovo je najveća investicija u kulturi u posljednjih nekoliko godina VRIJEDNA OKO 110 MILIJUNA KUNA

| Autor: Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ


Premijer Andrej Plenković boravio je danas u Istri zajedno s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem, ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek. Uz njih je i cijelo vrijeme bio i čelnik istarskog HDZ-a i saborski zastupnik Anton Kliman.

Plenković je posjetio gospodarsku zonu Milanezi u Višnjanu, gdje je u pratnji načelnika Višnjana Angela Matticha razgledao pogon za pročišćavanje otpadnih voda. Istaknuo je da se radi o projektu u koji su Hrvatske vode zajedno s Općinom Višnjan investirale više od 13 milijuna kuna.

Premijer se u Puli sastao s predstavnicima Istarske županije i Grada Pule, a nakon toga je potpisan ugovor vrijedan 37 milijuna kuna za razvoj ribarske infrastrukture na području Lučke uprave Poreč.

Premijer je s ministrima razgledao i obnovu Arheološkog muzeja Istre, istaknuvši da se radi o najvećoj investiciji u kulturi u posljednjih nekoliko godina vrijednoj oko 110 milijuna kuna.

Osvrnuo se i na brojna ulaganja na području Istre, napomenuvši da je kroz sredstva EU fondova ovdje realizirano oko 2,5 milijardi kuna vrijednih projekata. "Za očuvanje radnih mjesta naša je Vlada isplatila 680 milijuna za više od 86.000 zaposlenika na području Istarske županije", rekao je Plenković.

- Drago mi je da jako dobro napreduju radovi na Istarskom ipsilonu na dionici od Pazina do Učke. Očekujemo da će završiti do 1. srpnja, dakle šest mjeseci prije predviđenog roka, čime će ova investicija, vrijedna 155 milijuna kuna, dovršiti izgradnju Ipsilona u punom profilu, rekao je Plenković.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Komentirao je i gradnju drugog tunela kroz Učku, dodajući da se radi o projektu vrijednom gotovo 200 milijuna kuna.

- Kada tunel bude izgrađen, to će omogućiti još brži protok ljudi iz Istarske županije prema Rijeci i ostatku Hrvatske, a sve treba biti gotovo do 2023. Istarski ipsilon je trenutno jedno od najvećih gradilišta s više od tisuću radnika, a radi se o projektu na kojem je angažirano nekoliko hrvatskih građevinskih kompanija, rekao je Plenković.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Osvrnuo se i na razvoj Sveučilišta u Puli, rekavši da podržava želju istarskih vlasti da se pri Sveučilištu u Puli osnuje Medicinski fakultet.

- S obzirom na investiciju u novu pulsku bolnicu, sigurni smo da bismo kroz Medicinski fakultet osnažili programe Sveučilišta, čime bi Pula postala važno obrazovno središte za studente, ne samo u Hrvatskoj, već i iz drugih dijelova Europe, naveo je Plenković. Napomenuo je da je vrlo zadovoljan suradnjom s predstavnicima vlasti u Istri te očekuje da će se ta suradnja nastaviti i nakon lokalnih izbora.

Župan Fabrizio Radin premijera je izvijestio da je nužno ponovno pokrenuti protokol o suradnji između Hrvatske i Slovenije vezano uz korištenje bolnice u Izoli. "To je projekt koji je financiran do kraja prošle godine i nadamo se da će ići u budućnosti", istaknuo je Radin. Naveo je da postoje svi preduvjeti da se dobra suradnja između Vlade i Istarske županije nastavi i u narednom periodu.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of