POČELO RAZMINIRAVANJE

FOTO / GLAS ISTRE PRVI NA "EKSPLOZIVNOM" PODRUČJU VALLELUNGE: U bivšoj vojnoj zoni ima svega; od talijanskih ručnih bombi do topovskog streljiva kalibra 203 mm

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA


Radi se o dvije lokacije, deset sa deset metara, na jednoj smo pronašli eksplozivan sredstva, na ovoj drugoj, isto urušenoj, nismo. Ali sve treba pregledati i očistiti. Uz to, nakon eksplozije bilo je i razbacanih sredstava uokolo u šumi, što već uklanjaju službenici protueksplozijske zaštite, kazao nam je Marijan Nikolaus, voditelj Protueksplozijske službe

Prvi put otkako je Vallelunga 2 zatvorena zbog pronalaska ogromnih količina mina, granata i raznog streljiva, danas smo zakoračili u tu vojnu zonu, još zabranjenu za Puljane. Pod vodstvom Marijana Nikolausa, voditelj Protueksplozijske službe Uprave policije MUP-a, i pod stalnim nadzorom policije, obišli smo područje koje prvo treba raščistiti, a potom i razminirati. Za to vrijeme šumarski su radnici uklanjali raslinje, kao prvi korak u pripremi terena za opsežnu akciju uklanjanja mina, od kojih već godinu i pol tiho strahuje Pula.

Protekle godine pisali smo o pronađenim tonama eksploziva u urušenim skladištima, o potencijalnim opasnostima po grad s druge strane zaljeva u slučaju eksplozije. Imali smo i podatak o oko 1.500 eksplozivnih naprava deaktiviranih i predanih policiji, ali koliko se toga zaista pod razvaljenim betonskim konstrukcijama nalazi, ni danas se nije moglo procijeniti.

- Ne volim davati prognoze, ali mislim da nema tako puno eksplozivnih sredstava kako se pisalo. Tu je već dosta izuzeto i nađeno, vjerojatno je preostalo više sredstava manjeg kalibra. Ali ne možemo znati i biti sigurni sve dok se ne ukloni urušena armatura i betonski blokovi. Danas smo tek počeli s radovima, treba pripremiti teren za razminiranje, a planiramo da će cijela akcija trajati između deset i 20 dana, ovisno o vremenskim uvjetima i što ćemo sve naći ispod, kazao nam je voditelj Nikolaus koji je na ovaj zadatak pristigao iz Zagreba.

- Radi se o dvije lokacije, deset sa deset metara, na jednoj smo pronašli eksplozivan sredstva, na ovoj drugoj, isto urušenoj, nismo. Ali sve treba pregledati i očistiti. Uz to, nakon eksplozije bilo je i razbacanih sredstava uokolo u šumi, što već uklanjaju službenici protueksplozijske zaštite. S obzirom na teren pokriven granjem, s puno armature i metalnog otpada, nemoguće ga je pretraživati detektorima metala. Dečki stalno obilaze teren oko tih bivših skladišta i uklanjaju sve na što naiđu, kazao nam je Nikolaus.

Pokazao nam je i više pronađenih upaljača, dijelove granata i čahre, pa i poneki cjelovit projektil, koje su sakupili na jednom mjestu.

- Ima raznih sredstva, od ručnih bombi tipa Breda (talijanska bomba, op.n.), preko tromblona, do topničkog streljiva od čega najveći kalibar 203 milimetara. Ima svega, jer je, kakvu informaciju imam, to bilo skladište još od talijanske vojske, kaže Nikolaus.

Prva se lokacija nalazi dublje u šumi, ali na nekoliko desetaka metara od mora i staze inače popularne među šetačima. Skladište je eksplodirao i urušilo se, a savijeni, mada jaki tondini armaturne mreže, koji strše iz betonskih blokova, svjedoče o silini i razornoj moći eksplozije koja se ovdje dogodila prije vjerojatno 75 godina. Tu, nama pod nogama, nalazi se neutvrđena količina streljiva. Jezivo! Jer upravo je ovdje potpisnik ovih redova prije zatvaranja Vallelunge na proljeće s djecom brao šparuge.

- Koliko je opasno? Opasno je! Starenjem materijal hrđa i stvar postaje opasnija, ali ako streljivo nitko ne dira mala je mogućnost da će se samo aktivirati, utješio nas je Nikolaus.

Dok policija ne odradi svoje, ulaz u taj dio bivše vojne zone i dalje nije moguć. Portun je pod lokotom, a želi li itko izigravati odredbe o ograničenom kretanju, ažurni redari onemogućit će ga u tome. I ne samo oni, nego i niz uniformiranih osoba koje češljaju Vallelungu u potrazi za eksplozivom.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini