BILJEŠKE IZ PULSKE SVAKODNEVNICE

FJAKA U HERCULANEI: Toksično u starom gradu

| Autor: Lara BAGAR
Azbestni otpad u Castropolinoj ulici (Snimila Lara Bagar)

Azbestni otpad u Castropolinoj ulici (Snimila Lara Bagar)


Nakon što ih je jedan prolaznik obavijestio Metis je u petak na radost stanovnika Staroga grada otklonio ostatke azbestnog krova koji su više od dva tjedna stajali naslonjeni na zid samostana sv. Franje u Castropolinoj ulici. Bio je to prizor koji je tjednima uzrujavao prolaznike.

Naime, ostaci građevinskog materijala koji se nalazio oko ploča vjetar je nosio te se turistima, kojima je ova frekventna turistička ruta puna, lijepio za cipele i ulazio među prste u japankama. Osim što je ruglo, ovaj otpad je i toksičan.

Iako je konačno otpad uklonjen, stanovnici kažu da Herculanea uopće ne obraća pažnju na stanje na ulicama, kao ni na crkotine štakora koje pod suncem šire nesnosan smrad i raznose ih galebovi. Predivan prizor za turiste.

U nekim dijelovima svijeta tome se pristupa puno ozbiljnije, kako crkotinama tako i toksičnim materijalima, a u konačnici oboje mogu biti izvor bolesti.

Poznato nam je to kroz američke emisije koje prikazuju preuređivanje kuća, kada nalete na azbest, odmah dolazi specijalni odred u "astronautskim" zaštitnim odijelima koji se prema tome odnose kao da je radioaktivni otpad. Kod nas je priča drugačija, mi to promoviramo kao suvenir za ljubitelje postapokaliptičnih prizora. Kada tome dodamo i željeznu kramu uništenog brodogradilišta - slika je potpuna.

Činjenica je da azbestna vlakna i prašina, kada se nađu slobodni u zraku, mogu nepovoljno utjecati na okoliš te zdravlje ljudi i životinja jer se talože na tlo, u vode i dišne organe.

Na e-Građani stoji upozorenje da je "izvođač radova građenja, rekonstrukcije, održavanja ili uklanjanja građevine i fizička osoba čijom aktivnošću je nastao azbestni otpad dužan pripremiti izdvojeni azbestni otpad za prijevoz s lokacije na kojoj je taj otpad nastao, tako da se spriječi ispuštanje azbestnih vlakana i razlijevanje tekućeg azbestnog otpada korištenjem zatvorenog spremnika, čvrstih vreća za građevni otpad (zatvorena vreća za šutu, tzv. big bag, ili druga odgovarajuća vreća), omatanjem odgovarajućom folijom ili na drugi odgovarajući način".

Nemarni stanovnici možda to i ne znaju, ali što je s Herculaneom koja je zadužena za održavanje čistoće i zbrinjavanje   odnosno javljanje zaduženima kada naleti na otpad, posebice toksični? Jesu li na kolektivnom odmoru ili ih je fjaka ulovila ispod nekog azbestnog krova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom