KREĆITE SE S NAMA:

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI I OVE SE GODINE OBILJEŽAVA U PULI: Bicikliranje, pješačenje, penjanje, nije bitno, važno je da se krećemo

| Autor: Patricija SOFTIĆ


Predivan sunčan dan i ugodna temperatura zraka namamili su u subotu brojne Puljane i njihove goste da izađu van. Iako im to možda i nije bila namjera, samom činjenicom da su slobodno vrijeme u subotu odlučili provesti u šetnji ili u igri s djecom na otvorenom postali su dio obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti koji se u Puli obilježava od 16. do 22. rujna. Četrnaesti put zaredom i Pula se pridružila mnogim europskim gradovima koji pod sloganom "Krećite se s nama!" potiče građane na odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. 

Predzadnja biciklijada 

Oni koji su se pak odlučili aktivno uključiti u obilježavanje tjedna mobilnosti, mogli su birati između brojnih atraktivnih programa koji su ovih dana organizirani u našem gradu. U subotu su tako najrevniji, kao i uvijek, bili biciklisti. Premda ih je bilo nešto manje nego inače, 70-ak biciklista svih dobi sudjelovalo je u predzadnjoj, pulskoj biciklijadi "Jug na dva kotača". Na bicikliranje lijepom i nezahtjevnom stazom duljine 15 kilometara, biciklisti su krenuli u 10.30 sati ispred autokampa Brioni na Puntiželi, a potom su se vozili preko Hidrobaze, Štinjana i uvale Zonki do otoka Katarina gdje im je ovom prilikom dozvoljen pristup, a tu su imali i kratki odmor, nakon kojega su ponovo krenuli nazad preko Štinjana i Utvrde Punta Cristo do Puntižele gdje ih je čekao ručak.

Pulska biciklijada peta je od šest biciklijada u organizaciji Turističkih zajednica južne Istre (Pula, Vodnjan, Medulin, Fažana, Ližnjan, Marčana, Barban) organiziranih u pred i posezoni s ciljem popularizacije biciklizma i brojnih biciklističkih staza južne Istre. Proteklog vikenda ljubitelji bicikliranja provozali su se od Divšići do Barbana i nazad, pritom posjetivši popularnu barbansku feštu smokve i smokvenjaka, a onima koji su odlučili sudjelovati u manifestaciji "Jug na dva kotača" preostala je još jedna utrka koja će se održati idućeg vikenda u Medulinu. Prilikom prijave na prvoj održanoj biciklijadi u Fažani krajem travnja, svaki biciklist dobio je svoj kartončić na kojem je za svako sudjelovanje na jednoj od biciklijada dobio pečat. Sudionici koji budu imali četiri ili više pečata, u Medulinu će preuzeti svoju majicu za sudionike biciklijade. Suorganizatori biciklijada su Bike Spirit, KBBXS Adrenalina, SePe obrt za sport i SRK plus.

Već tradicionalno, Europskom tjednu mobilnosti pridružili su se i učenici Medicinske škole Pula koji su prijepodne na pulskoj tržnici građanima besplatno mjerili krvni tlak i šećer u krvi. Odaziv građana je, kao i uvijek, bio velik, jer se na ovaj način za samo koju minutu može napraviti osnovni pregled stanja našeg organizma, a moguće i uočiti neki poremećaj kojeg uopće nismo svjesni. 

Zip-lineom preko kanjona 

Kao i uvijek kad im se pruži ta mogućnost, zaljubljenici u adrenalinska uzbuđenja i avanture pohitali su na Verudelu kako bi se ludo zabavili. To im je omogućila Speleološka udruga Pula koja je ponovo preko pulskog Kanjona postavila "zip line" i građanima omogućila besplatnu vožnju, što su mnogi i iskoristili, posebice djeca. Zip-line ili prečnica metoda je kretanja koja se često koristi prilikom speleoloških istraživanja, a radi se u stvari o varijanti žičare. Postavlja se noseći, uglavnom horizontalni konop, a po njemu se speleolog ili sam povlači, ili se pridržava, ili jednostavno klizi. Danas se Zip-line postavlja u mnogim oblicima i neizostavan je dio zabave u brojnim adrenalinskim parkovima. Vjerojatno zbog osjećaja sigurnosti koji pruža standardna sigurnosna oprema penjača i speleologa, a koja se koristi i za zip-line, mnogi se rado upuštaju u spuštanje njime ma koliko dug bio i na kojoj god visini, makar inače nikad ne bi, primjerice, iskušali bungee jumping ili nešto slično.

Dok su se brojni građani i turisti zabavljali raznim aktivnostima po Puli, 40-ak je osoba otišlo na nešto duži izlet i to na Korita, s Planinarskim društvom "Elektroistra". Ovaj je planinarski izlet trajao skoro cijeli dan i valjalo je dosta pješačiti., ali sigurni smo da su predivna netaknuta priroda Ćićarije i fini domaći ručak u Ročkom polju sve to uspjeli nadoknaditi.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater