USPJEH

Europska komisija proglasila Pulu najboljom u Hrvatskoj po kulturnom i kreativnom potencijalu. Bolja je čak i od Zagreba i daleko ispred Rijeke. EVO KOJI SU BILI KRITERIJI

| Autor: Glas Istre

Po kulturnom i kreativnom potencijalu Pula je najbolji grad do 250.000 stanovnika u Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje Europske komisije koje se temelji na brojnim kvantitativnim i manjim dijelom kvalitativnim pokazateljima.

U svojoj kategoriji Pula je nadmašila Osijek, Split i pogotovo Rijeku, koja se nalazi pri samom dnu liste premda je osvojila titulu europske prijestolnice kulture 2020.

U ovoj kategoriji ocijenjeno je 87 gradova a najbolji rezultat ostvario je Bern s indexom 46,9. Pula je zauzela 27. mjesto s indexom 25,6, Osijek 62. s indexom 19, Split 71. s Indexom 17,7 a Rijeka 76. s indexom 15,9.

U konkurenciji gradova preko milijun stanovnika i ukupnoj konkurenciji prvo mjesto osvojio je Pariz s indexom 66, najbolji grad od 500.000 do milijun stanovnika je Copenhagen s indexom 46,8. U toj grupi Zagreb je osvojio 32. mjesto s indexom 21. Dakle, Pula je nadmašila čak i Zagreb.

Među gradovima od 250.000 do 500.000 stanovnika prvi je Zurich s indexom 49,3.  

Ocjenjivali su se pokazatelji kao što su broj kina, kazališta i muzeja, broj noćenja turista, broj kino gledatelja i muzejskih posjetitelja, zadovoljstvo ponuđenim sadržajima, postotak zaposlenih u umjetnosti, kulturi, zabavi, medijima i komunikaciji, broj patenata, broj otvorenih radnih mjesta u novim tvrtkama koje se bave medijima i komunikacijom, broj diplomanata na kolegijima iz umjetnosti i humanističkih znanosti, postotak rođenih u inozemstvu od ukupnog broja stanovništva, postotak stanovništva koji se bezrezervno slaže s tvrdnjama: "Prisutnost stranaca je dobra za ovaj grad" i "Stranci koji žive u ovom gradu dobro su integrirani" i tako dalje.

Ukupno je ocijenjeno 190 gradova. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini