IZ PRVE RUKE

EKSKLUZIVNO ZA GLAS ISTRE IZ NEW YORKA: PULJANKA VERA FABRIS, koja radi na odjelu forenzične psihijatrije, opisuje kako se u najstarijoj bolnici u SAD-u bore s koronavirusom. "Prije tjedan dana, kada je zaraza itekako bila u zamahu, niti PROSJEČNO OBRAZOVAN AMERIKANAC NIJE ZNAO OZBILJNOST SITUACIJE"

| Autor: Duška PALIBRK
New York - trenutno jedno od najvećih žarišta svjetske epidemije/ Vera Fabris u New Yorku živi već 33 godine

Nije dobio pravu informaciju, nije znao da nema pravu informaciju, nije mu bio poznat podatak o eksponencijalnom širenju virusa i važnosti osobne zaštite, kaže Vera Fabris koja već 33 godine živi u SAD-u

"U nedjelju navečer američki mediji objavili su da je prvi zatvorenik s Riker's Islanda, iz gradskog zatvora, umro od COVID-a upravo u bolnici u kojoj radim", počinje svoj izvještaj iz New Yorka Puljanka Vera Fabris koja u SAD-u živi od 1987. godine.

Došla je s diplomom sa zagrebačkog Sveučilišta i od 2007. godine radi kao socijalna radnica na odjelu forenzične psihijatrije u jednoj gradskoj bolnici u New Yorku, a od 2104. je i supervizor za socijalni rad na odjelu.

Pacijenti im uglavnom dolaze sa spomenutog Riker's Islanda, gdje trenutno ima oko 4.500 zatvorenika, a 230 ih je pozitivno na COVID-19, prema podacima od 2. travnja. To je čak pet posto populacije na Riker'su, što je iznad raširenosti koronavirusa u državi New York, gradu New Yorku i talijanskoj Lombardiji koji su trenutno najveća žarišta u svijetu.

Većinu njezinih kolega socijalnih radnika koji rade na psihijatriji premjestili su na druge odjele, bez ikakve pripreme i obuke jer za to nema vremena. Svi imaju "kondenzirani" radni tjedan - radi se četiri dana, umjesto pet, po 10 sati na dan. Zdravstveni radnici se isto tako premještaju da rade s COVID-pacijentima, kojih trenutno ima u bolnici 220, a na opservaciji ih je još 50-ak. Zaposlenicima bolnice su testovi na koronavirus dostupni tek od 1. travnja, šatori za testiranje postavljeni su u bolničkom dvorištu, međutim, rezultati se ne mogu dobiti za 90 minuta, kao što se propagira, nego za "nekoliko" dana.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini