Earth Hour

EKOLOŠKA AKCIJA ODRŽANA 12. GODINU ZA REDOM: Arena u mraku za planetu Zemlju

| Autor: Chiara BILIĆ
snimio: Danilo MEMEDOVIĆ

snimio: Danilo MEMEDOVIĆ


Gašenjem javne rasvjete oko Arene u subotu, od 20.30 do 21.30 sati, Pula se i ove godine pridružila ekološkoj inicijativi WWF (World Wide Fund For Nature), vodećoj svjetskoj nevladinoj organizaciji za zaštitu prirode, u akciji "Sat za planet Zemlju". Jednosatno zamračenje već dvanaestu godinu za redom simbolički upozorava na štetnost klimatskih promjena i nužnosti brige o ekološkom otisku svakog pojedinca.

Navuci se na prirodu

S obzirom na to da je Zemlja suočena s dvostrukim izazovom klimatskih promjena i propadanja biološke raznolikosti ove se godine obilježava, i to na svih šest naseljenih kontinenata, uz moto "Skini se s plastike, navuci se na prirodu", što je ujedno i poziv svjetskim vladama da uvedu globalni pravno obvezujući sporazum kojim bi se spriječilo zagađenje mora plastikom.

Globalna akcija u svijetu poznata kao "Earth Hour" počela je kao simbolički događaj gašenja svjetla u australskom Sidneyju 2007. godine, kada je 2,2 milijuna stanovnika i 2.000 korporacija gašenjem javne rasvjete poslalo poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena. U međuvremenu je prerasla u najveću svjetsku volontersku inicijativu sa stalnim rastom broja sudionika.

Doprinos pojedinaca

Najveći svjetski pokret za očuvanje planeta usmjeren je na mobiliziranje pojedinaca, poduzeća i vlada da budu dio razgovora i pronalaska rješenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti. Glavni cilj je osvijestiti stanovnike planeta da moramo početi voditi računa o resursima koje trošimo. Jedan sat koji provodimo u mraku trebao bi, dakle, poslužiti kao podsjetnik da moramo osigurati održivu budućnost našeg planeta, pa se osim isključenja javne rasvjete svake godine nanovo pozivaju i svi građani da gašenjem električnih uređaja i rasvjete u svojim domovima daju doprinos ovoj akciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum