Pulski osnovci u zanimljivom projektu

DOBROČINSTVO OD MALIH NOGU Interaktivnom igrom kroz bogatu filantropsku povijest Pule

| Autor: Borka PETROVIĆ
SNIMIO MILIVOJ MIJOŠEK

SNIMIO MILIVOJ MIJOŠEK


Filantropsku mapu grada izradili su organizatori uz stručnu pomoć povjesničara Andreja Badera. Zahvaljujući suradnji s Teatrom Naranča na filantropskim točkama ekipe učenika dočekivali su glumci i glumice u povijesnim kostimima koji su pričali priču o pulskim dobročiniteljima

"Bilo je super zabavno, ali i poučno", kazali su nam na cilju, na pulskoj Karolini učenici Osnovne škole Kaštanjer - Antonio, Aretha, Gabrijel i Anastasia koji su sa svojim profesorom povijesti Ilijom Ćorićem sudjelovali u "Lovu na filantropsko blago". Edukativnu i zabavnu igru, održanu na Europski dan filantropije, na pulskom Forumu otvorila je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, a dobrodošlicu ekipama pet pulskih škola poželjeli su i pročelnica za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Helga Možé, direktorica TZ-a Pule Sanja Cinkopan Korotaj i povjesničar Andrej Bader.

Najbrži Kaštanjerci

Događanje su organizirali EDIC kao projekt Grada Pule i Zaklada uz potporu Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te drugih filantropa. "Sa zadovoljstvom podržavamo ovakav događaj u kojem naši najmlađi sugrađani kroz interaktivnu igru i zabavu uče o kulturnoj i povijesnoj baštini Pule, ali i o vrijednosti filantropije, odnosno čovjekoljublja i solidarnosti. I u vremenu u kojem živimo pokazala se važnost i ljepota dobrote i brige o drugima", naglasila je Puh Belci.

Timovi radoznale djeca iz škola Centar, Kaštanjer, Monte Zaro, Veli Vrh i Škole za odgoj i obrazovanje za blagom su tragali uz pomoć "Filantropske mape Pule" tražeći na kružnoj trasi "filantropske" lokacije od Foruma, preko INK-a do Dvojnih vrata i Karoline. Slijedili su upute, a točni odgovori na pitanja i zagonetke otvarali su im put do novih lokacija i donosili po jednu puzzlu sa slovom te novčić. Imali su zadatak pronaći svih devet "blaga" te stići do Karoline da bi zajedno od prikupljenih puzzla složili smislenu riječ. Helga Možé kaže da se cijeli ovaj program temelji na filantropskoj mapi grada koju su izradili organizatori uz pomoć povjesničara Andreja Badera. Zahvaljujući suradnji s Teatrom Naranča na filantropskim točkama ekipe su dočekivali glumci u povijesnim kostimima, pričali im priče o Puli, postavljali zagonetke.

Mladi donatori

Ove godine nije bilo važno tko će stići prvi, već tko će od svih složenih riječi dokučiti zadanu rečenicu. Dakle, solidarno je trebalo pričekati sve ekipe da stignu, a onda timski raditi na rečenici. Ipak, prvi koji su zadanu rečenicu ispisali na ploči bila je ekipa OŠ Kaštanjer, koja je prva i stigla na cilj. Nagrađeni su ulaznicama za Brijune i Glavani park, a sami će odlučiti kojoj će udruzi donirati prikupljene novčiće u iznosu od tisuću kuna.

Može kaže da su prvi put "Lov na filantropsko blago Pule" organizirali lani, no nakon dobrih iskustava, planiraju to i češće, možda i uvrstiti ovu rutu u turističke aranžmane, recimo za učeničke ekskurzije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater