TRAJAT ĆE 18 MJESECI

"ĐIR PO PULI", projekt Grada Pule i istarskog Zavoda za javno zdravstvo: Za vrtićarce i školarce napravit će priručnik sa ZDRAVIM RECEPTIMA

| Autor: Erika FILIPLIĆ
Danijela Lazarić Zec, Boris Miletić, Aleksandar Stojanović i Elena Puh Belci

Danijela Lazarić Zec, Boris Miletić, Aleksandar Stojanović i Elena Puh Belci


Projekt vrijedan pola milijuna kuna u potpunosti se financira iz Europskog socijalnog fonda, a u sljedećih godinu i pol predviđa održavanje niza radionica, predavanja i organiziranih pješačenja, uz objavu informativnog i promotivnog materijala

Grad Pula i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije počinju provedbu projekta "Đir po Puli", za promicanje zdravih navika i zdravlja djece predškolske i školske dobi, za koji im je na natječaju Ministarstva zdravstva odobren sav tražen iznos od gotovo pola milijuna kuna, bespovratno iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je danas predstavljen u Komunalnoj palači, a riječ je o nizu radionica i predavanja o zdravoj prehrani s naglaskom na promociji jela s uravnoteženim udjelom soli, uz organizirano pješačenje u pratnji kineziologa.

- Izradit će se i priručnik s receptima zdrave hrane koji će služiti kuhinjskom osoblju škola i vrtića. Projekt je u trajanju od 18 mjeseci tako da ćemo ovih dana započeti s najavom aktivnosti koje ćemo provoditi, rekla je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

S obzirom na situaciju, naglasio je gradonačelnik Boris Miletić, život mora ići dalje. "Drago mi je da smo s našim partnerima ostvarili mogućnost realizacije ovoga projekta i što možemo ovim putem utjecati na svijest naših građana i naših najmlađih kako se zdravo hraniti", rekao je Miletić.

Dr. Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, rekao je da je ovaj projekt samo nastavak dugogodišnje suradnje s Gradom Pulom na preventivnim aktivnostima što se odnose na djecu predškolske i školske dobi. "Sve aktivnosti planirane ovim projektom bit će modificirane u skladu s novim epidemiološkim okolnostima, no niti od jedne aktivnosti nismo odustali. Biti će prilagođene ovom vremenu", rekao je Stojanović.

Kao član Stožera civilne zaštite Istarske županije pozvao je sve građane da se odazivaju preventivnim akcijama i pregledima, jer su sve zdravstvene ustanove u Istri nastavile sa svojim preventivnim aktivnostima i savjetovališta su ponovno dostupna svima.

Voditeljica Službe za javno zdravstvo i promicanje zdravlja pri županijskom Zavodu dr. Danijela Lazarić Zec naglasila je da su sa srcem krenuli u izradu ovog programa "koji nije samo za srce, već i za ostale kronične bolesti, koje su uzrok više od 85 posto smrti u Istarskoj županiji".

- Znamo da sve najvažnije naučimo u vrtiću, tako da će ovi primjeri receptura potaknuti djecu na zdrave navike, a djeca povratkom iz vrtića nose pozitivne primjere te na taj način će utjecati i na navike svojih ukućana. Smanjen udio soli u hrani je posebno važan. Provedeno je istraživanje u Hrvatskoj gdje je utvrđeno da se u prosjeku konzumira 11,6 grama soli dnevno, a Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da je dovoljno pet grama te je tako nastao strateški plan za smanjenje udjela soli u hrani na području Hrvatske. Priručnik s recepturama bit će online, a ovisno o epidemiološkoj situaciji, vidjet ćemo na koji način će se provoditi radionice, kazala je doktorica Lazarić Zec.

Projekt predviđa održavanje devet radionica o zdravoj prehrani i smanjenju unosa soli, tri radionice praktične pripreme novoosmišljenih jela za kuhare/ice i zdravstvene djelatnike predškolskih i školskih ustanova, osam predavanja za roditelje i djecu koja pohađaju vrtiće i škole u Puli te 24 treninga hodanja u pratnji trojice kineziologa - trenera, svaku drugu nedjelju u jutarnjim satima. Osim spomenutog priručnika s receptima koji bi bio online, tiskat će se po 520 promotivnih majica i kapa s logom projekta za sudionike hodanja, 500 promotivnih letaka i 200 informativnih brošura te snimiti promotivni film i spotovi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum