TURIZAM DOSTUPAN SVIMA

Diopter: Osposobljavanje turističkih animatora za osobe s invaliditetom

| Autor: Glas Istre
Diopter

Diopter


Projekt „Turizam dostupan svima – razvoj preduvjeta za implementaciju turističkih usluga dostupnih osobama s invaliditetom“ naziv je projekta predstavljenog jučer u Diopteru, u sklopu kojeg će ovo učilište u idućih 20 mjeseci izraditi novi program osposobljavanja za turističkog animatora osoba s invaliditetom. Osim toga, u Diopteru će u tri hrvatske županije formirati centre za cjeloživotno profesionalno usmjeravanje.

"Za ovo zanimanje moći će se educirati nezaposlene osobe, ali i 12 osoba s invaliditetom koje će najbolje razumjeti potrebe OSI (osobe s invaliditetom) turista", rekla je Maja Milevoj, ravnateljica Dioptera, nositelja projekta. Napominje da će nakon završetka osposobljavanja turistički animator za OSI moći osmišljavati i izvoditi programe slobodnog vremena, voditi domaće i strane turiste na pristupačne lokacije, poznavati poslovni bonton, te poticati uključivost i interakciju. Prema podacima Europske komisije, učestalo putuje 300 milijuna osoba s invaliditetom i 30 milijuna osoba u invalidskim kolicima. Oni putuju u pratnji najmanje jedne osobe, troše veće količine novca i često putuju izvan sezone, u posezoni i predsezoni.

Projektne aktivnosti provodit će se u Istarskoj, Brodsko - posavskoj i Vukovarsko - srijemskoj županiji. Partneri su Društvo distrofičara Istre, turistička agencija Zeatours, učilište Studium iz Vukovara i Pučko otvoreno učilište Libar iz Slavonskog Broda. Djelatnici Dioptera, Studiuma i Pučkog otvorenog učilišta Libar Libar proći će usavršavanje za cjeloživotno profesionalno usmjeravanje za osobe s invaliditetom ne bi li tri spomenuta centra u Istarskoj, Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji kvalitetno vršila uslugu karijernog savjetovanja u području turizma. Rezultat projekta bit će i priručnik s metodama rada na motiviranju, uključivanju i osposobljavanju osoba s invaliditetom. Bit će izrađeni standardi zanimanja i kvalifikacija za program turističkog animatora za osobe s invaliditetom. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini