37-godišnji Puležan

DAVOR RAKIĆ, predsjednik pulskog SRP-a: TITO JE OD OVE NACIJE NEPISMENIH, GOLOGUZIH SELJAKA U ROKU JEDNE GENERACIJE STVORIO MALOGRAĐANE

| Autor: Chiara BILIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Oduvijek imam osjećaj da je intelektualna elita od nekadašnje avangardne radničke klase postala svojevrsna ćata, skupina beskičmenjaka koji se skrivaju u mišjim rupama po akademijama. Pišu samo ono što im se naručuje, a s druge strane ne misle o rješenjima današnjih problema. Najviše što se od njih može dobiti je nekakvo isprazno ljudsko pravaštvo. Oni bi trebali vrisnuti svaki put kad se u javnosti pojavi neka historijska kontroverza. No iz akademije zadnjih 30 godina čujemo samo muk. HAZU je groblje slonova hrvatske intelektualne elite, kaže Davor Rakić

 Davor Rakić je prošlogodišnju konferenciju za novinare Socijalističke radničke partije (SRP), u malenoj prostoriji te stranke u centru Pule, održao s već odavno etabliranim socijalistom Vladimirom Kapuralinom. Medijskim istupom dvojac je osudio tadašnji prijedlog predsjednika saborskog Odbora za ratne veterane Josipa Đakića da Dan antifašističke borbe prestane biti praznik i postane spomendan. Istog su dana isto učinili i SDP i IDS. Samo mjesec dana ranije, lani u listopadu, u već spomenutoj prostoriji Rakić i Kapuralin oštro su reagirali na isti taj IDS i na isti taj SDP. Konkretno, na njihove europarlamentarne zastupnike koji su 19. rujna u Europskom parlamentu glasali za rezoluciju koja izjednačava fašizam i komunizam.

Na spomen te rezolucije službeno nazvane "Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe" ovog 37-godišnjeg Puležana, koordinatora Mladih Socijalista Socijalističke Radničke Partije, ujedno i predsjednika pulskog SRP-a, i danas, gotovo godinu dana od tog događaja, obuzima bijes. Vidno gubi živce, podiže glas i uznemireno maše rukama. IDS i SDP, tvrdi, ne birajući riječi, tu rezoluciju nisu niti pročitali, no sve i da jesu, siguran je, potpisali bi je "jer su mentalno ograničeni".

- Ne shvaćaju što tamo piše. Nisu u stanju to pročitati. Priključili su se ovčjem mentalitetu. Tamo gdje idu sve ovce, tamo ide i ta jedna, oštar je Rakić.

Sredinom ovog tjedna naš je sugovornik bio prisutan na žustroj raspravi između članova Saveza udruga antifašista Istarske županije, Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule te Zajednice društava Josip Broz Tita s jedne i glavnog urednika Glasa Istre Roberta Franka s druge strane. Antifašiste je na organizaciju te polemike potaknuo revolt naspram Frankovih tekstova o Josipu Brozu Titu "Što je Tito više? Heroj, a ne zločinac ili zločinac, a ne heroj?", "Lokalni političar koji se otvoreno i bez zadrške klanja Titu, ali ne zna što je sve Drug Stari bio u stanju napraviti uspinjući se prema vrhu vlasti" i intervju objavljen na pet stranica s ikonom desnice, saborskim zastupnikom Zlatkom Hasanbegovićem koji, smatraju, nema što raditi u najčitanijem regionalnom dnevnom listu. Kapuralin je branio Tita i bivšu državu, no Rakić, iako čitavo vrijeme prisutan, u diskusiji nije aktivno sudjelovao. Šutke je sjedio u prvom redu.

- Slušao sam i razmišljao. Je li to zločin?, odgovara Rakić na našu opservaciju da nije prozborio ni riječ i odmah se nadovezuje na temu s rasprave: "Tito je, kao i komunistička partija na čijem je čelu bio, od ove nacije nepismenih, gologuzih seljaka u roku jedne generacije stvorio malograđane. To je taj epohalni uspjeh te partije i tog Tita. Socijalistička Jugoslavija trajala je 45 godina. Ova, Tuđmanova Hrvatska traje 30 godina. Dakle, dvije trećine vremena koliko je trajala Jugoslavija. Što je sve u Jugoslaviji napravljeno do '75., a što je u Hrvatskoj tuđmanovština napravila zadnjih 30 godina? Sve što je u 45 godina građeno, u 30 je uništeno ili pokradeno, govori.

Rakić tvrdi da je SRP jedina partija koja se dosljedno bori protiv te devastacije. Suvremene hrvatske i europske elite, veli, 40 godina nakon Titove smrti i 30 godina od kontrarevolucije našem društvu ne pružaju ništa osim razvoja nerazvijenosti. I to je, ako se njega pita, razlog zbog kojeg napadaju socijalizam i Tita. Riječ je o razdoblju, kaže u dahu, kojem je za narod napravljeno više nego što će kapitalizam ikada moći pružati. Stoga je jedino rješenje protiv devastacije, naglašava, povratak klasnoj borbi.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter