INTERVJU

DANIJEL FERIĆ, istaknuti istarski SDP-ovac: Robert Cvek nikad neće biti gradonačelnik. On je blijeda kopija Borisa Miletića. SPREMAN SAM PREUZETI PULU!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Milanović treba podršku građana Istre, a IDS nije Istra, premda bi pojedinci to voljeli. Sa ili bez podrške IDS-a Milanović će, uvjeren sam, premoćno pobijediti u Istri * Treba biti iskren i reći da nepotizma i klijentelitzma vjerojatno ima u svim strankama, u većoj ili manjoj mjeri. Ali u Istri je to modus vivendi koji je dosegao razinu pandemijskih razmjera * Jakovčić i dalje u određenom dijelu vuče konce iz sjene u područjima koja su njemu u interesu. Sumnjam da će ikada prozboriti išta o Uljaniku jer je u jeku krize njegov doprinos bio selfie s petunijama

 

Jedan od najistaknutijih SDP-ovaca u Istri Danijel Ferić već neko vrijeme ne sjedi u pulskom Gradskom vijeću. Otkad ga nema sjednice su pomalo bezlične jer upravo je Ferić često rešetao gradsku vlast. Dobro pripremljen i argumentiran u izlaganjima, bio je jedan od najaktivnijih gradskih vijećnika. Danas je direktor fažanskog Komunalca, a u SDP-u obnaša funkciju predsjednika Savjeta za financije i državni proračun te sudjeluje u izradi stranačkih politika iz područja financija. Drugih funkcija u stranci nema.

- Prelazak u Komunalac nije bio slučajan. Čini mi se da to prošlo dosta tiho. Zašto ste odustali od Pule?

- Kako je prošlo ispod radara? Vaše novine su tome posvetile više članaka i komentara. Ali 'ajmo još jednom to demistificirati. Kao savjetnik u Općini, nakon ostavke direktorice u jeku turističke sezone preuzeo sam Komunalac da bi ga konsolidirali. Što sam i učinio. Vodio sam ga osam mjeseci bez da sam za to dobivao ikakvu naknadu, dodatno sam upoznao sustav i ponudio svoju viziju razvoja Komunalca. Od Pule nisam odustao. Posvetio sam se poslovnim obvezama, ali, naravno, spreman sam pomoći u svakom trenutku i ako treba, vratiti se.

- Vratiti se gdje?

- Na mjesto gradskog vijećnika, ako to bude potrebno.

 Tko vodi Općinu

 - Kakav odnos imate s načelnikom Fažane Radomirom Koraćem, što kažete na njegove javne istupe? Mislite li da ima šanse za još jedan mandat?

- Imamo korektan poslovni odnos. S obzirom na veliko povjerenje građana koje je dobio i na zasluge u razvoju Fažane koja je postala među deset najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, siguran sam da će pobijediti i na narednim izborima.

- Znači, Korać ide na još jedan mandat?

- Pa vjerujem da će se kandidirati.

- Tko zapravo vodi Fažanu, vi ili Radomir Korać?

- To su teze neozbiljnih pojedinaca iz IDS-a koje se plasiraju u javnost u nadi da će valjda polučiti nekakav razdor. Općinu vodi njen legitimno izabrani čelnik.

- Razmišljate li o promjeni adrese, a time i mogućoj kandidaturi za neku od izvršnih funkcija u općini Fažana?

- Možda promijenim adresu, ali sigurno se neću kandidirati za načelnika.

- Možda za zamjenika?

- Definitivno ne.

- Znači, selite u Fažanu?

- Da. Standard Fažanaca je puno bolji od građana Pule i bilo bi dobro kad bi to mogli preslikati u Pulu, što je i izvedivo pod uvjetom da se u Puli primjeni vladajuća opcija.

- Već neko vrijeme radite u Fažani i sigurno ste primijetili neke stvari koje treba mijenjati. Pa nije ni tamo valjda sve idealno?  

- Pa evo recimo građani Fažane imaju najniži prirez u Istri, besplatan parking, sva djeca imaju besplatne udžbenike i prijevoz, svi studenti primaju stipendije. Fažanci plaćaju znatno nižu komunalnu naknadu u odnosu na stanovnike Pule, plaćaju manji komunalni doprinos… Ali uvijek može bolje. Očekujemo da projekt Pula sjever zauvijek riješi problem fekalne odvodnje. Krećemo u izgradnju doma za umirovljenike, novog sportskog centra u Valbandonu i Fažani. Također, želimo područje Pinete staviti u funkciju po uzoru na Mon Perin, dakle ponuditi stanovnicima Fažane da sudjeluju u upravljaju vlastitim resursima.

- Znači planirate preslikati poznati baljanski model. Na koji način?

- U tijeku su izmjene Prostornog plana. Općina raspolaže sa 7,5 hektara vlastitog zemljišta i želimo da stanovnici Fažane sudjeluju u upravljanju vlastitim resursima. Upravi bi to bilo izvedivo kroz projekt novog kampa Pineta koji bi imao kapacitet 1.440 kreveta. Priča koja se u Balama dogodila oko Mon Perina je dobra i taj model želimo i u Fažani. Već iduće godine bi krenuli u taj projekt kroz osnivanje novog trgovačkog društva koje bi se bavilo turizmom. Nakon strategije koju treba amenovati Vijeće, o svemu ćemo informirati mještane, kao i načinima kako će moći participirati u procesu upravljanja i razvoja.

- Znači nema rasprodaje ni dugih koncesija?

- Ne. Želimo razvoj planirati u suradnji s našim građanima koji trebaju imati koristi od tog novog turističkog sadržaja. Pula je u tom smislu propustila svoju šansu i šteta što gradske vlasti model Mon Perinanisu preslikale na lokacijama koje sada daju u nerealno duge koncesije. To su mogli ponuditi građanima. Mi u Fažani to činimo.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini