ZAŠTITA MORA

Danas se u pulskom akvatoriju održava pokazna vježba NAMIRG, uz vatrogasna plovila i desant vatrogasaca na ugroženo plovilo iz helikoptera

| Autor: M. PAVLOVIĆ
Ilustracija

Ilustracija


Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Istarske županije organizator je dvodnevnog tematskog događanja posvećenog zaštiti mora od onečišćenja s pomorskih objekata. Nakon stručnog skupa na tu temu koji je jučer održan u hotelu Park Plaza Histria, danas će se održati međuresorna nacionalna pokazna vježba suzbijanja onečišćenja mora i gašenja požara na moru NAMIRG Pula 2019 u kojoj će uz istarske vatrogasce sudjelovati i njihove kolege iz Slovenije i Italije.

Civilna zaštita

- Ovo je uobičajena aktivnost i Ministarstva mora i Stožera za sprječavanje onečišćenja mora. Kroz ovu konferenciju ćemo pokušati rasvijetliti slučaj broda "Fidelity" koji je odgovoran za ekološki incident i izlijevanje nafte koje se u lipnju prošle godine dogodilo u Raškom zaljevu. Taj slučaj sagledat ćemo sa svih aspekata, ekološkog, radnog i aspekta nadoknade štete, odnosno pokušat ćemo rasvijetliti čitav slučaj iz perspektive svih aktera da bismo vidjeli što je bilo dobro u našem planu, a što bi trebalo mijenjati, kazao je pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić.

Sudionike je pozdravio i gradonačelnik grada domaćina Boris Miletić naglasivši da je lokalna i regionalna samouprava svjesna važnosti funkcioniranja sustava civilne zaštite i vatrogastva zbog čega u njega već godinama ulažu značajna sredstva.

- Vidjeli smo u trenucima kada je to bilo potrebno da su naše službe bile spremne i da su uvijek promptno reagirale bilo da govorimo o zapaljenju broda "Und Adriyatik" koje se dogodilo prije desetak godina ili o nedavnom onečišćenju u Raškom zaljevu. Svi skupa znamo koliko je osjećaj sigurnosti bitan kako za naše građane, tako i za posjetitelje koji dolaze u Istru i upravo zato smo iznimno zahvalni svima koji rade taj odgovoran posao. I što to rade najbolje moguće i što smo dobar primjer ne samo u Hrvatskoj, već i šire, kazao je Miletić.

Provjera spremnosti

Pokazna vježba NAMIRG realizirat će se u pulskom akvatoriju u sklopu EU projekta "North Adriatic Maritime Incident Response Group", a organizira se s ciljem provjere spremnosti za intervencije kod iznenadnih onečišćenja mora i mehanizama za intervencije gašenja požara na moru vatrogasnim plovilima i desantom vatrogasaca na ugroženo plovilo iz helikoptera. U vježbi će, uz ostale, sudjelovati 27 vatrogasaca, predstavnika projektnih partnera iz triju zemalja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter