PREDRADNJE UOČI ZAHVATA

Danas počinju arheološka istraživanja na Giardinima. NA SNAZI JE I NOVI PROMETNI REŽIM

| Autor: D. PALIBRK
(M. MIJOŠEK)

Danas počinju arheološka istraživanja na Giardinima, na pozicijama i prema uputama nadležnog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, pa se uvodi i novi prometni režim. Pripremna su to istraživanja od čijih će rezultata ovisiti i svaki sljedeći zahvat na Korzu, koje Grad već dugo planira urediti. Nedavno su slični radovi obavljeni i na Danteovom trgu, a obvezni su za obje lokacije budući da se nalaze unutar zaštićene povijesne cjeline grada. Područje se sondira, otvaraju se i snimaju dijelovi podzemlja, što je preduvjet za uspješno planiranje i projektiranje budućih rekonstrukcija.

Radovi će potrajati 15 dana, tako je barem ugovoreno, a za to vrijeme, prema fazama istražnih radova, na snazi će biti privremena regulacija prometa. Na trgu ispred Fine ogradit će se prostor potreban za strojeve, pa će automobili iz Carrarine morati kratkom dionicom koju su koristili samo taksisti i gradski autobusi. Rezervirana parkirališna mjesta za Finu s trga se premještaju ispred Circola.

Iz gradske uprave ističu da uređenju ovog za Puljane iznimno važnog prostora pristupaju s posebnim senzibilitetom.

- To podrazumijeva donošenje svih konkretnijih odluka o budućim rješenjima, kojih će stabla apsolutno biti sastavni dio, kroz otvoreni dijalog s građanima te u suradnji sa strukom. Podsjećamo da će se s ciljem uključivanja što većeg broja građana u sva buduća promišljanja i aktivnosti oko uređenja Giardina oformiti tzv. Zeleno vijeće sastavljeno od stručnjaka i pojedinaca koji će zajednički donositi odluke.

Građevinski radovi na Giardinima, čija vrijednost iznosi 65.275 kuna bez PDV-a, povjereni su tvrtki Iza duge iz Pule, dok će arheološka istraživanja, vrijedna 19.000 kuna bez PDV-a, obavljati Arheo TiM, također iz Pule.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom