NAJNOVIJE


NEĆE OSIGURAVAJUĆE KUĆE, ALI HOĆE GRAĐANI

DANAS KOD ISLAMSKOG CENTRA: Humanitarni slatki bazar za pomoć Melisi Halilović i njezinoj obitelji

| Autor: Lara BAGAR

Danas će se u 12 sati kod islamskog centra, preko puta "Žute škole", održati humanitarni slatki bazar za pomoć Melisi Halilović i njezinim roditeljima. Bazar organizira Zirat Islamske zajednice Pula da bi se prikupio novac i pomoglo teško unesrećenoj Puljanki koja je nakon teške prometne nesreće prije dvije godine na Vodnjanskoj cesti ostala potpuno nepokretna, a njezina obitelj još uvijek ne može dobiti odštetu osiguravajućih kuća.

Melisa Halilović je 20-godišnja djevojka iz Pule koja je pune dvije godine potpuno prikovana uz krevet i ovisi o 24-satnoj skrbi svojih roditelja Emine i Sadika. Život kakav je, kao i sve njene vršnjakinje, živjela do svoje 18 godine preko noći je brutalno i nemilosrdno prekinula stravična prometna nesreća u ožujku 2017. u neposrednoj blizini njene kuće na Vodnjanskoj cesti.

Svakodnevna njega

U nesreći je smrtno stradao vozač automobila, Melisin prijatelj. Ona je zadobila strašne ozljede mozga zbog kojih više nikada neće moći normalno živjeti. Osim teških ozljeda glave, Melisi su u nesreći nagnječena pluća, slomljena bedrena i nadlaktična kost. Prekrasna, vedra i ambiciozna djevojka puna ciljeva, koja je tek trebala početi živjeti i zaposliti se u jednom frizerskom salonu, ostala je potpuno nepokretna. Ne može ni govoriti ni hodati. Roditelji je hrane pomoću cjevčice, odnosno PEG sonde ugrađene u želudac, u koju joj špricom uštrcavaju hranu i vodu. Jedini način pokušaja komunikacije je razmjena pogleda.

Melisa ne može pomaknuti ni palac i tako mami i tati dati bilo kakav znak da ih razumije, poručiti im da je nešto boli, da je gladna ili žedna, da joj nešto treba, da ih želi vidjeti. Nažalost, nije u stanju komunicirati niti treptajem očima, što bi njezina majka toliko željela. Njezine su šake i stopala skvrčeni. Kada je namjeste u sjedeći položaj, roditelji je moraju pridržavati. Nosi pelene, a majka je svakodnevno njeguje.

Prodaja kolača

Dodatna tragedija je u tome što ni nakon dvije godine od nesreće dvije osiguravajuće kuće još uvijek ne žele isplatiti punu odštetu djevojci i njenoj obitelji. Razlog koji navode je u tome da njezino liječenje još uvijek nije završeno. Iako se njezino stanje neće popraviti, Melisi i njezinoj obitelji je taj novac neophodan, da bi barem malo lakše živjeli. Od nesreće Melisina majka je na bolovanju i dobiva 3.500 kuna, dok je otac nezaposlen. Obitelji je novac potreban da bi malu prizemnicu, posebno kupaonicu, mogli prilagoditi svojoj nepokretnoj kćeri. Uz to svaki mjesec trebaju izdvojiti više od tisuću kuna za vitamine, dodatke prehrani, šprice, gaze, nužnu kozmetiku, kapi kisika. Djevojka se hrani visokoproteinskom prehranom i vitaminima što opterećuje kućni budžet.

Obitelj Halilović nalazi se u teškoj materijalnoj situaciji. Otplaćuju kredit za kuću i boje se da više neće moći Melisi pružiti ni krov nad glavom, ni ono najneophodnije - lijekove, dodatne skupe fizikalne terapije koje ne pokriva HZZO, dnevnu bolnicu u Krapinskim toplicama, fizioterapiju koju s takvim pacijentima rade u Sloveniji… Već dvije godine s nestrpljenjem čekaju odštetu koju su im dužne isplatiti osiguravajuće kuće. Stoga organizatori pozivaju sve na slatki bazar gdje će sav prilog od prodaje kolača ići obitelji Melise Halilović. Posjetitelji mogu i sami donijeti svoj kolač i tako sudjelovati u humanitarnoj akciji.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam