POLOŽEN VIJENAC U TITOVOM PARKU

DAN BORCA: Dan kad je donesena povijesna odluka o pokretanju općenarodnog ustanka

Na današnji dan prije 81 godinu Politbiro KPJ pod predsjedanjem Josipa Broza Tita donio je odluku o pokretanju općenarodnog ustanka protiv okupatora i njihovih domaćih slugu. Da toga nije bilo, tok oslobodilačke borbe i otpor neprijatelju bili bi potpuno drugačiji, rekao je Vladimir Kapuralin

| Autor: Lara BAGAR
Položen vijenac na Spomenik palim borcima NOB-a i žrtvama fašizma

Položen vijenac na Spomenik palim borcima NOB-a i žrtvama fašizma


Tradicionalnim polaganjem vijenca na Spomenik palim borcima NOB-a i žrtvama fašizma u Titovom parku, danas su predstavnici Društva Josip Broz Tito Pula i pulski SRP obilježili 4. srpanj, Dan borca.

- Okupili smo se danas ovdje tradicionalno, kao i dosad, da bismo odali počast i prisjetili se svih onih koji su dali svoje živote u borbi za slobodu svih nas. Na današnji dan prije 81 godinu Politbiro Komunističke partije Jugoslavije pod predsjedanjem Josipa Broza Tita donio je povijesnu odluku o pokretanju općenarodnog ustanka protiv okupatora i njihovih domaćih slugu.

Jedinstven model otpora

Bio je to najznačajniji događaj i kruna ukupnih aktivnosti koje je partija provodila nakon što su sile Trećeg Reicha okupirale zemlju, rekao je pred okupljenima predsjednik istarskog SRP-a Vladimir Kapuralin. Posebnu povijesnu dimenziju, po njegovim riječima, daje mu činjenica jedinstvenog modela pružanja otpora na okupiranim teritorijima.

- Evocirajući uspomenu na taj događaj, mi ne umanjujemo niti jednu aktivnost koja je doprinosila zajedničkom cilju - oslobođenju zemlje. Međutim, da nije bilo ovog događaja i spomenute odluke, sasvim je izvjesno da bi tok oslobodilačke borbe i otpor neprijatelju, bio potpuno drugačiji. Vrlo je vjerojatno da bi se ona vodila neorganizirano, nekoordinirano i razjedinjeno po pojedinim dijelovima zemlje, poput otpora razjedinjenih indijanskih plemena, kazao je Kapuralin.

Kastracija antifašizma

Teško je, dodao je, zamisliti da bi u takvim uvjetima bila izvediva i socijalistička revolucija, a izostala bi i vlastita pobjeda, te bi sloboda bila donesena na bajunetima tuđih vojski. "Stoga je ovaj događaj prirodno značajan našim članovima i svim autentičnim antifašistima", zaključio je.

- Revizija povijesti i restauracija retrogradnih poraženih ideja, nakon kontrarevolucije i secesije 90-ih, kada je antifašizam kastriran u Hrvatskoj, može samo na određeno vrijeme odložiti rezultate, povijesne poruke i društvene vrijednosti proizišle iz događaja koji slavimo, ali ih ne može izbrisati, niti zaustaviti njihovo povijesno poslanje, rekao je Kapuralin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter