NAJNOVIJE


VRIJEDNA DONACIJA POREČKO-PULSKE BISKUPIJE

Crkva bolnici poklonila novo sanitetsko vozilo za prijevoz bolesnika


Želimo biti, i jesmo članovi ovog društva i što više učiniti sa svoje strane. Moram priznati da bi mogli i više jer nekada imam osjećaj da mi u Crkvi više brinemo za neke građevine, nego za ljude, osobito za djecu i starije koji su na neki način najugroženiji, rekao je biskup Dražen Kutleša

 

Zahvaljujući donaciji Porečko-pulske biskupije pulska Opća bolnica dobila je novo sanitetsko vozilo za prijevoz bolesnika. Budući da bolnica radi na dvije lokacije koje su međusobno udaljene četiri kilometara, a postojeća vozila za prijevoz bolesnika su toliko stara da ih se više nije isplatio niti popravljati, ravnateljstvo bolnice obratilo se za pomoć Crkvi koja se rado odazvala i donirala vozilo u vrijednosti od 286.250 kuna.

Na današnjoj službenoj primopredaji sanitetskog kombija koji je već u funkciji, novinarima se obratio biskup mons. Dražen Kutleša rekavši da je ovim činom Crkva pokazala solidarnost i odlučila podržati projekt na korist pacijenata i svih građana Istarske županije.  

-Ravnateljica nas je nazvala i rekla da ima potrebu za jednim vozilom i mi smo se spremno odazvali. Želimo biti, i jesmo članovi ovog društva i što više učiniti sa svoje strane. Moram priznati da bi mogli i više, jer nekada imam osjećaj da mi u Crkvi više brinemo za neke građevine, nego za ljude, osobito za djecu i starije koji su na neki način najugroženiji. Zato mislim da je i ovaj mali doprinos Crkve kojeg smo učinili važan, i iskreno se nadam da nije posljednji.

Ravnateljica bolnice dr.Irena Hrstić istaknula je da bolnica kao stacionarna ustanova nema mogućnost ugovaranja usluge sanitetskog prijevoza te im stoga nije jednostavno iz vlastitih sredstava obnavljati vozni park.

-S obzirom na sve izgledniji rad na jednoj lokaciji u novoj bolnici, ulaganje vlastitih, ionako nedostatnih sredstava u vozni park, nije nam dugoročno isplativo. Važno je naglasiti da ćemo ovo vozilo, nakon što preselimo na jednu lokaciju u sklopu nove bolnice ustupiti sanitetu Istarskih domova zdravlja te će tako i dalje služiti za potrebe sanitetskog prijevoza pacijenata u Istarskoj županiji, istaknula je Hrstić. Na primopredaji je bio i župan Valter Flego koji je rekao da Županija izdvaja značajna sredstva za zdravstvo i socijalnu skrb.

-No drago mi je kada u tome nismo sami i kada nailazimo na širom otvorena vrata naše Porečko-pulske biskupije i stoga hvala biskupu na ovoj donaciji ali i na sjajnoj suradnji i povjerenju koje razvijamo na svim projektima, rekao je Flego. Pulski gradonačelnik Boris Miletić veli da je ova donacija hvalevrijedna inicijativa, osobito kada se sredstva usmjeravaju prema onima kojima je pomoć najpotrebnija.

-Ova će donacija doprinijeti većoj kvaliteti povezanosti naše zdravstvene ustanove jer Pula je jedan od rijetkih gradova koji ima bolnicu na dvije lokacije, ali ne zadugo, kazao je Miletić. Novo vozilo u potpunosti je prilagođeno za prijevoz teško pokretnih pacijenata u sjedećem ili ležećem položaju te je opremljeno kompletnom novom opremom za siguran prijevoz.

Ovo je ujedno treća vrijedna donacija Porečke i pulske biskupije koja je 2014. godine darovala medicinsku opremu za Odjel oftalmologije u vrijednosti od 97.985 kuna. Uz to, 2015. godine biskupija je izdvojila 100 tisuća kuna za kupnju bolesničkih kreveta za jedinicu intenzivnog liječenja Službe za internu medicinu. Pri kraju primopredaje, novo vozilo blagoslovio je samostanski vikar.

(D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter