propust ili?

ČINE LI BAŠTINI VEĆU ŠTETU VANDALI ILI ONAJ TKO SKRBI O NJOJ? Obojali povijesni zid Mornaričkog groblja u Puli u bijelo da bi - prekrili grafite!?

Iz Monte Gira kažu da je Grad "riješio grafite" na adekvatan način te da tvrtka na čijem je čelu nije nadležna za sanaciju zida. Iz Grada tvrde suprotno * Nemam saznanja da smo se očitovali po pitanju farbanja zida. Istražit ćemo što se desilo, kaže konzervatorica Lorella Limoncin Toth

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)

(Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)


Spomen-groblje otvoreno je cijelog dana, posjetitelji ga mogu besplatno razgledati kada i koliko požele, i to je dobro. Loše je što je ovo kulturno dobro u bilo koje doba laka meta vandala, raznih grafitera, ovisnika i dovitljivaca koji ovdje, u tišini čempresa običavaju otpočinuti, marendati i činiti stvari koje uz to idu. Zašto sjesti za drveni stol na obližnjim Valkanama, kad kao trpeza može poslužiti nadgrobna ploča? I onda, umjesto u koš, ambalažu, prazne vrećice grickalica i sokova fino ostaviti ispred groba austrougarskog časnika.

Neprikladne skupine

Iz Grada su nas, na pitanje o tome tko brine o austrougarskom groblju, na kojem su prvi ukopi obavljeni 1849. godine, uputili u gradsku firmu Monte Giro koja je, kažu, zadužena za održavanje kako gradskog, tako i Mornaričkog groblja. Darko Buršić, direktor Monte Gira kaže da se zimi spomen-groblje čisti jednom, a ljeti dvaput tjedno, po potrebi i češće.

- U prethodnoj godini bilo je prijava okupljanja neprikladnih skupina u krugu groblja, o čemu smo obavijestili Policijsku upravu istarsku i zajednički riješili problem na opće zadovoljstvo. Imamo obavijest da policija učestalije kontrolira područje Mornaričkog spomen-groblja, navodi Buršić.

Kaže da je nakon našeg poziva obišao groblje.

- Smeće je pokupljeno, a u obilasku ostatka groblja nije zamijećeno onečišćenje, osim što je primijećeno ponovno okupljanje neprikladnih skupina građana. Poduzet će se mjere da bismo problem riješili, kaže Buršić.

Jesu li, kako veli Buršić, "neprikladne skupine" odgovorne i za povijesne zidine koje opasuju groblje, koje su, kao i ono, podignute polovicom 19. stoljeća? Naime, za nedavnog obilaska uočili smo da je dio zida obojan u bijelo te vizualno znatno odskače od ostatka zidina, koje su poprimile patinu minulih vremena. Dok smo se pitali nije li i to nedjelo vandala, iz Monte Gira priopćavaju da je zid bio onečišćen "grafitnim natpisima". "Kao vlasnik imovine, Grad je grafite riješio na adekvatan način, stoga društvo nije bilo nadležno za sanaciju ogradnog zida", oprali su ruke u Monte Giru.

Objašnjenje smo potražili od direktora Darka Buršića, koji kaže da je kameni zid trebalo "ispikamirati."

- Tamo su bili grafiti, netko ih je čistio i nije dobro očistio. Onda je premazano nekom bijelom bojom, ne znam kojom, što niti doliči, niti je u redu. Budući da je to kameni zid, trebalo je više potrošiti i delati. Kamenari rade nešto slično pjeskarenju, ali to je trošak. Naša firma održava Mornaričko groblje, a ne vanjski dio zida oko groblja po kojem ta naša omladina šara, kaže Buršić.

Pred zaštitom

Na pitanje je li Grad naložio farbanje, Buršić odgovara: "Nismo mi, nemam pojma ki je farba. Kad je to bilo, u Gradu su rekli da bi bilo dobro to očistiti, a ja san reka 'ne moremo mi čistiti fasade ili zidove po gradu'. Monte Giro se ne može baviti sanacijom, ali ako mi netko plati, ja ću to napraviti. To je veći posao, od dva-tri dana", kaže Buršić.

Iako se to godinama najavljuje, Mornaričko spomen-groblje još uvijek nije zaštićeno, nije upisano u Registar zaštićenih kulturnih dobara RH, međutim, voditeljica Konzervatorskog odjela u Puli Lorella Limoncin Toth kaže da "upravo pripremaju papire za upis".

- Trenutno se groblje štiti Prostornim planom, što znači da je u ingerenciji Grada Pule, a mi dajemo mišljenje za aktivnosti koje se na njemu odvijaju. Nemam saznanja da smo se očitovali po pitanju farbanja zida. Istražit ćemo što se desilo, odgovorila je Limoncin Toth na naše pitanje je li groblje zaštićeno i jesu li konzervatori odobrili farbanje zida.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom