NAKON POŽARA

Čak 110 građana besplatno pomaže u čišćenju začađenih knjiga u pulskoj Gradskoj knjižnici. Volonter Moreno Bodetić: "GODIŠNJI POKLANJAM OVOM HRAMU KULTURE"

Višegodišnji sam član i redovni čitatelj, a volontiranjem mi Puljani pokazujemo koliko volimo svoju knjižnicu i knjige u njoj te koliko volimo ovdje dolaziti i družiti se, kaže Bodetić

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ


Čak se 110 volontera odazvalo pozivu za čišćenje knjiga začađenih u požaru koji je 21. lipnja zahvatio ulazni dio Gradske knjižnice u čitaonice u središtu grada. Potvrdila nam je to ravnateljica ove ustanove Nadia Bužleta koja kaže da im se za pomoć javljaju redovni korisnici knjižnice, kao i kolege iz drugih knjižnica: porečke, pazinske i Sveučilišne knjižnice Pula. Antonela Božac Ristić, diplomirana knjižničarka u Gradskoj knjižnici dodaje da su im došli u pomoć i knjižničari iz škola te Sveučilišta Jurja Dobrile, ali i jedan kolega knjižničar iz Slovenije - Celja.

Požar u knjižnici bio je šok za mnoge Puljane, ne zato što su izgorjeli časopisi i elektroinstalacije ili što su pocrnili zidovi, nego zato što više nemaju pristup velikoj i bogatoj knjižnoj građi. Naime, od 180.000 knjiga, začađena je čak polovica i potrebno je vremena da se građa očisti. Knjižnica Veruda nudi puno manje naslova, a tamo je prostor skučen i nema mjesta za studiozno proučavanje knjiga ili učenje, kao što je to bilo u Središnjoj knjižnici. Zapravo, kulturno uzdizanje Puljana možemo podijeliti na vrijeme dok je knjižnica bila skučena na Giardinima i na vrijeme kada je preseljena 2004. na početak Kandlerove ulice u zgradu nekadašnje austrougarske vojarne, kasnije tiskare. Novi prostor nije samo veći, nego je donio i mnoge kulturne programe i izložbe, zbog čega je knjižnica dobila na značaju te se uzdigla među središnja mjesta kulture u Puli.

Pomažu i umirovljenici

Koliko su Puljani vezani za svoju knjižnicu rekli su nam prilikom našeg posjeta toj zgradi privremeno zatvorenoj za čitatelje. No, u njoj je itekako živo zbog volontera koji dolaze čistiti knjige. Jedan od njih je Nebojša Jovanović kojem je jučer bio drugi dan pomaganja, ali je najavio da će doći još dva dana.

- Toliko stignem godišnjeg odmora iskoristiti za volontiranje u knjižnici. Nije teško. Zanimljivo je, ukratko nam je komentirao Jovanović. Uz njega, knjige je čistio Moreno Bodetić kojem je ovo treći tjedan volontiranja.

Nebojša Jovanović i Moreno Bodetić (Snimio Duško Marušić Čiči)

- Dolazim utorkom i četvrtkom od 11 do 13 sati. Vrijeme je to mojeg godišnjeg odmora koje poklanjam ovom hramu kulture koji toliko poštujem. Višegodišnji sam član i redovni čitatelj, a volontiranjem mi Puljani pokazujemo koliko volimo svoju knjižnicu i knjige u njoj te koliko volimo ovdje dolaziti i družiti se, rekao nam je Bodetić. Smatra da je Grad Pula morao posvetiti više pažnje ovom problemu.

Ljiljana Rampini, umirovljenica (Snimio Duško Marušić Čiči)

I Ljiljana Rampini već tri tjedna dolazi volontirati u knjižnicu. Veli da je u mirovini i na ovaj način želi pomoći knjižnici u koju često dolazi jer voli čitati knjige.

- Kada su tražili da im netko pomogne, bilo mi je logično da se odazovem. Takav smo mi narod, kada je potrebno, uvijek se javimo da pomognemo. Angažman nije težak, već mi je tu čak i lijepo među ostalim dobronamjernim Puljanima koji žele pomoći, ali posao je ispred druženja. Sve su knjige prljave od čađe i trebamo to riješiti, naglašava ova umirovljenica. Za vrijeme godišnjeg odmora ili u pauzi marende došle su pomagati i mnoge djelatnice Sveučilište knjižnice. Zamolile su da ne objavimo njihova imena i prezimena već samo instituciju koju predstavljaju.

Puno knjiga i posla

Ukratko su nam rekle da je proces čišćenja odlično organiziran te sve funkcionira kao na proizvodnoj traci, ali ovdje nisu u fokusu strojevi, već puno vrijednih ruku. Zaključuju da u Središnjoj knjižnici rade njihove kolege i kolegice i to je, kažu, osnovni motiv zbog kojeg su im došli pomoći.

Antonela Božac Ristić (Snimio Duško Marušić Čiči)

Kako izgleda raspodjela posla u tom lancu koji drže ruke volontera i zaposlenika Knjižnice? Božac Ristić nam je objasnila da vrijedni radnici oslobađaju prostor da bi mogli početi s obnovom.

- Prvo se knjige skidaju s polica te se usisivačem uklanjaju krupne čestice čađe. Srećom, mnoge su knjige obložene plastičnom folijom pa se mogu čistiti alkoholom. Koristimo i različite gumice i spužvice, ali i druga sredstva za čišćenje. Za taj posao smo educirali volontere koji rade isto što i mi. Sljedeći korak jest seljenje knjiga na drugu lokaciju unutar knjižnice jer se prostor mora osloboditi za uređenje. Knjiga je puno, pa je i posla puno. Naš je cilj da spasimo sve što se spasiti može. Od velike je pomoći angažman volontera i jako smo im zahvalni, naglašava Božac Ristić koja ne može predvidjeti kada će knjižnica ponovno biti u funkciji, hoće li to biti u rujnu kao što je ranije najavljeno, jer još nisu gotovi s čišćenjem knjižne građe, nakon čega slijede i opsežni radovi građevinara i električara.

Minuta za čišćenje knjige

Moreno Bodetić objasnio nam je kako izgleda posao volontera.

Moreno Bodetić (Snimio Duško Marušić Čiči)

- Čišćenje svake knjige traje od 30 sekundi do jedne minute, ovisno o količini čađe. Knjige koje sam dobio manje su začađene, ali kada dobijem one s više čađe, tada trebam posvetiti čišćenju više pažnje. Najprije pošpricam korice ovim preparatima koje smo dobili. Obrišem tako da ne ostane crnilo, ali ako i dalje ima crnila, onda uzmem jače kemikalije. Potom suhom krpom obrišem korice izvana i iznutra. Sreća što čađa nije ušla u stranice knjige. Završno, specijalnom gumicom obrišem rubove stranica, objašnjava Bodetić.

Otvoren poziv za dobrovoljan rad

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nadia Bužleta poručila je da još uvijek primaju pozive volontera koji se mogu javiti putem e-pošte (info@gkc-pula.hr) ili telefonskog broja 052 300 402 radnim danom od 8 do 15 sati, radi dogovora o terminu dobrovoljnog rada.

Zaposlenice Knjižnice educiraju volontere, ali i same čiste (Snimio Duško Marušić Čiči)

U prijavi e-poštom potrebno je navesti ime i prezime, dob, kontakt te okvirni termin i broj radnih sati koje bi volonteri mogli odvojiti za sudjelovanje u ovoj zajedničkoj akciji. Ona će se odvijati čitavog kolovoza, a ponuđeni termini su od osam do 10 sati, od 11 do 13 te od 13 do 15 sati. Dosad je u svakom terminu radilo od 5 do 10 volontera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of