Ukoliko odlučite otputovati u Berlin obavezno rezervirajte posjetu KaDeWe-u, najpoznatijoj njemačkoj robnoj kući. KaDeWe je kratica od Kaufhaus des Westens u doslovnom prijevodu robna kuća zapada, osnovana 1907. godine te se nakon uspona i padova povijesnih događanja u punom sjaju nalazi na Wittenbergplatzu u kvartu Schoeneberg i od tada na današnjih 60.000 kvadratnih metara prodajne površine prednjači kao najveća robna kuća kontinentalne Europe.
Osim brojnih luksuznih brandova na sedam etaža, najdraži nam je svakako odjel koji prodaje hranu. Popularna Feinschmekeretage, u prijevodu kat za gurmane na 7000 metara četvornih nudi više od 34.000 artikala internacionalnih delikatesa, a među petstotinjak zaposlenih tu je 110 kuhara i 40 slastičara. Suvišno je reći da sami peku kruh i kolače, a posebno je zanimljivo da se u podrumu nalaze silosi s brašnom iz kojih se na sedmi kat ispumpava brašno za dnevnu proizvodnju oko tisuću žemlji, tristotinjak baguetta i šestotinjak raznih kruhova. O slasticama bi trebalo napisati poseban osvrt, a fascinira 1.300 probranih sorti sira, 1.200 salama i pršuta, stotinjak vrsta riba i morskih plodova te odjel za prodaju vina na čijim policama možete pronaći 3.400 biranih svjetskih proizvođača. Samo champagnea se u konzumaciji u auster baru i na degustacijama godišnje proda 223.000 čaša, a u klasičnoj prodaji 60.000 butelja.
Za vrijeme Adventa i neposredno prije Božića, u vrijeme najveće koncentracije hedonističkih bakanalija u KaDeWe-u je štimung doslovce čaroban. U to je vrijeme potreban i dodatni angažman te je većim djelom opskrba najsvježijih namirnica koja tijekom godine iz npr. pariške veletržnice Rungis ili od milanskog Pecka djeluje dvaput tjedno sa dvadeset tona raznih namirnica sada doslovce svakodnevna.
Uglavnom se nudi najbolje od najboljeg, naručuju se ribe i krustavci za Badnjak, patke i guske za božićni ručak, slažu se opulentni meniji uz pjenušave raskošne gutljaje champagnea i kamenice, zalogaje medaljona bretonskih jastoga terinu od guščje jetre i marmeladu od luka te naručuje svečana kućna vinska karta, fina francuska sitna patisserija i panettoni iz malih elitnih talijanskih manufaktura ili dogovara ovogodišnja kompozicija famoznog njemačkog božićnog Stollenkuchena. Vrijeme je to za užitak i zadivljujuće količine najfinije hrane prođu kroz sedmu etažu KaDeWe-a gdje se neposredno uz small talk možete družiti sa poznatim umjetnicima, glumcima, pjevačima, političarima i ostalim zanimljivim osobama berlinske scene a obzirom da samo Berlin bez okolice ima tri i pol milijuna stanovnika i pohvaliti se može zavidnim brojkama turističkih posjeta sasvim je jasno da je raskoš KaDeWe-ove gourmet ponude više nego isplativa.