Predstavljena "Monografija Bošnjaka Istre", autora Mehmeda Džekić

BORIS MILETIĆ: Prihvatili ste naš, istarski način života i naše vrijednosti, a sačuvali ste i njegujete svoju bogatu kulturu i običaje

| Autor: Asim ČABARAVDIĆ


"Monografija Bošnjaka Istre" autora Mehmeda Džekića vrijedno je djelo za Bošnjakinje i Bošnjake Istarske županije, kao i za lokalnu i regionalnu zajednicu. Knjiga je trajni podsjetnik na generacije Bošnjaka koje su ostavile trag u Istri“, rekao je predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije Muhamed Muratagić na tiskovnoj konferenciji u Zajednici Talijana Pula – Circolo.

Tiskovnoj konferenciji nazočili su gradonačelnik Pule Boris Miletić, zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, član Savjeta za nacionalne manjine Hrvatske Ishak Hodžić, gradonačelnik Labina Valter Glavičić, zamjenica gradonačelnika Buzeta Ana Pernić, pulski imam Omer ef. Omanović i drugi.

Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što se monografija predstavlja u vrijeme svetog mjeseca Ramazana i ramazanskog posta, jer su upravo međuljudski odnosi jedna od vrijednosti koje se njime promiču.

- U ime Grada Pule i svoje osobno ime želim vam se zahvaliti na vašem doprinosu u izgradnji tolerantne i multikulturalne Istre. Prihvatili ste naš, istarski način života i naše vrijednosti, a sačuvali ste i njegujete svoju bogatu kulturu i običaje. Bošnjaci u Istri su radišni, marljivi i dobri ljudi koji su sačuvali svoju otvorenost, srdačnost i pristupačnost. Te osobine obogaćuju naše društvo, rekao je gradonačelnik Miletić.

Podsjetivši da su prvi Bošnjaci u Istru, i to u Pulu, došli još 1918. godine kao austrougarski vojnici, autor knjige Mehmed Džekić je istaknuo da bi se Monografija Bošnjaka Istre mogla nazvati Biografski leksikon Bošnjaka Istre.

- Nakon godine i pol prikupljanja i istraživanja povijesne grade, radu na stiliziranju, komponiranju i uređivanju cjelokupnog sadržaja, krajem siječnja 202l. Monografija Bošnjaka Istre ugledala je svjetlo dana te je tiskana u 700 primjeraka. Knjiga nije objavljena u komercijalne svrhe, već je njezina poruka približiti i objasniti jedno vrijeme i ljude u vremenu kao trajni zapis generacijama koje dolaze i uče o povijesti doseljavanja Bošnjaka u Istru. Knjiga šalje poruku skladnog suživota dvaju identiteta, njihova međusobnog uvažavanja, multikulturalnosti i njegovanja različitosti kao jedinstvenog primjera na ovom području. Nakladnici knjige su Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, Savjet za nacionalne manjine RH, sponzori lokalne samouprave, brojni gospodarstvenici, pojedine bošnjačke asocijacije, kao i mnogi hvalevrijedni pojedinci, objasnio je Džekić.

Pulski gradonačelnik zahvalio je Bošnjacima na njihovom doprinosu u izgradnji tolerantne i multikulturalne Istre

Prema do sada dostupnoj i istraženoj građi, prvi dolasci i kontakti Bošnjaka s Istrom datiraju s početka dvadesetih godina dvadesetog stoljeća. Poznato je kako je upravu nad Istrom u to vrijeme imala Austrougarska monarhija sve do njenog raspada 1918. godine. Provodeći ekspanzivnu politiku na Balkanu, 7. listopada 1908. godine, Austrougarska monarhija proglasila je aneksiju Bosne i Hercegovine, koju je okupirala 1878. godine temeljem Berlinskog kongresa. Aneksijom BiH, Austrougarska je stekla pravo regrutiranja Bošnjaka u austrougarsku vojsku, što je ona u velikoj mjeri iskorištavala. U Puli je bio smješten veliki vojni i mornarički centar austrougarske vojske, u čijem je sastavu djelovao i Drugi hercegovački puk sastavljen od Bošnjaka. Zapovjednik toga puka bio je Muhamed-beg Hromić. U Puli i danas postoje i održavaju se sakralni objekti (grobovi Bošnjaka pokopani na Mornaričkom groblju, džamija za vjernike islamske vjere) koji govore o boravku i životu Bošnjaka na prostorima Istre. Nema povijesne građe u kojem smjeru se razvijala malobrojna skupina Bošnjaka nakon zaposjedanja Istre od strane Italije, no nekom se analogijom može zaključiti da su se ti Bošnjaci sa svojim obiteljima vratili u mjesta iz kojih su došli. No, nakon Drugog svjetskog rata i Bošnjacima se ukazala prilika za rad i život u Istri, jer je iz Istre iselilo mnogobrojno stanovništvo, pogotovu radno aktivno, te je istarskoj privredi nedostajao velik broj radne snage svih struka i profila u rudnicima uglja, boksita, kvarcnog šljunka, u brodogradnji, cestogradnji, građevinarstvu, poljoprivredi, šumarstvu, a potom i u turističkom privređivanju.

Naslovnica knjige (Snimio Asim Čabaravdić)

- U monografiji je realno prikazan život Bošnjaka, sa svim svojim tradicionalnim vrednotama (nacionalnim, kulturnim, jezičnim, vjerskim i političkim identitetom), koje se prožimaju i nadopunjuju s tradicionalnim vrijednostima sredine u kojoj žive i djeluju Bošnjaci te pokazuje da smo se dobro i kvalitetno integrirali i uklopili u istarski društveni život. Ovo je naš doprinos i pečat na istinski multikulturalan život u Istri. Želimo zajedno s našim prijateljima graditi još bolju budućnost u kojoj su Bošnjaci dio predivnog mozaika naše prelijepe Istre, zaključno je poručio Muratagić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum