NAZIRE SE RJEŠENJE

UČINJEN PRVI KORAK KA UKLJUČENJU UMAGA U SUSTAV ZBRINJAVANJA OTPADA NA KAŠTIJUNU. Bassanese: Želim da svi građani Istre, pa tako i građani Umaga, imaju mogućnost odlaganja otpada pod jednakim uvjetima

| Autor: Milan PAVALOVIĆ
(M. MIJOŠEK)

Mi jesmo za civilizirano rješenje u kojem će se integracija Umaga u ovaj sustav provesti po zakonskim uvjetima, a to prije svega znači istu cijenu zbrinjavanja otpada, te ista prava i iste obaveze za sve građane područja koje pokriva Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, jer svako drugo rješenje značilo bi diskriminaciju, a ona nam nije prihvatljiva, kaže Bassanese

Nazire se rješenje nesporazuma vezanog uz uključivanje Grada Umaga u jedinstveni županijski sustav zbrinjavanja otpada na Kaštijunu oko čega su se zadnjih godina na Poluotoku vodile brojne polemike i lomila koplja. Problem je to koji neosporno treba riješiti, a inicijativu za pokretanje procesa kroz koji će se doći do rješenja pokrenuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić. Na njegovu inicijativu razgovarali su svi zainteresirani iz te priče od Istarske županije i Grada Pule kao većinskih vlasnika, do Grada Umaga. Iz Fonda su nam jučer tu informaciju potvrdili, te izrazili zadovoljstvo što je učinjen prvi, ali značajan korak u traženju rješenja tog problema.

"Direktor Kukić smatra kako je uređeni sustav gospodarenja otpadom prioritet Republike Hrvatske ta da je Istra napravila iskorak u cilju postizanja ciljeva koje propisuju EU direktive. Istarska županija ima zaokruženi sustav koji se temelji na odvojenom prikupljanju otpada, a dio koji nije reciklabilan zbrinjava se na centru za gospodarenje otpadom Kaštijun. Kukić je upoznat kako je u početnoj fazi rada centra bilo određenih izazova, no zajedničkim naporima Istarske županije, tvrtke Kaštijun, Fonda i resornog ministarstva iznađena su financijska sredstva te su pri kraju radovi na optimizaciji centra", poručili su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Napominju kako s obzirom na to da je taj centar u funkciji sve jedinice lokalne samouprave trebaju svoj ostatni otpad zbrinjavati u Kaštijunu te da zbog toga treba riješiti i višegodišnje prijepore oko odvoza umaškog otpada na centar za gospodarenje otpadom te cijene koju grad treba za to platiti.

"Rješenje ove problematike je u interesu svih dionika. Kako doznajemo sa svim jedinicama lokalne samouprave napravit će se ugovori s jedinstvenom cijenom koji će redefinirati postojeća prava i obveze svih sudionika sustava gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji", poručili su u odgovoru na naše pitanje iz Fonda.

Informacija o sastanku potvrdio je i župan Fabrizio Radin.

„Tema radnog sastanka u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bila je konačna integracija Grada Umaga u postojeći sustav za gospodarenje otpadom Kaštijun, budući da gradsko komunalno poduzeće ne može više, sukladno važećim zakonskim propisima, odlagati svoj otpad na otvorenom deponiju. Na tom susretu iskazao sam spremnost Istarske županije da se Grad Umag, napokon, počinje koristiti uslugama Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, uz uvjet poštivanja već preuzetih ugovornih obveza, ali i vodeći računa o primjedbama iznesenih od strane predstavnika lokalne zajednice. U tijeku je postupak usuglašavanja svih elemenata potrebnih za donošenje konačne odluke“, kaže župan Radin.

 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of