UZ DAN POLICIJE I BLAGDAN SV. MIHOVILA

ALEN KLABOT, načelnik PU istarske: Naša je glavna zadaća biti na usluzi građanima. Ovdje smo da bismo služili i štitili

| Autor: Doria Mohorović
Alen Klabot  (Snimio Dejan Štifanić)

Alen Klabot (Snimio Dejan Štifanić)


"Prvi Dan policije slavili smo prije točno 30 godina u danima nastajanja naše slobodne i neovisne države Hrvatske. Jedna smo od rijetkih policija koja se može pohvaliti da je dala toliki doprinos u stvaranju svoje države. A naši policajci dali su najvrjednije što su mogli, svoj život. Žrtva naših kolega nikada neće biti zaboravljena i uvijek ćemo je se prisjećati s ponosom i poštovanjem", rekao je načelnik PU istarske Alen Klabot tijekom svečane akademije u Uslužnoj jedinici MUP-a u Valbandonu.

Spremni za izazove današnjice

Načelnik Klabot kazao je i da se kroz godine hrvatska policija razvila u modernu policiju koja se spremna nositi sa svim izazovima današnjice, a pričajući o policijskom pozivu kazao je da je njihov zadatak biti zaštitnici slabijih i borci za pravdu.

"Odabrali ste ovaj poziv i svaki dan odlazite na dužnost ne znajući što vas čeka. Odgovoran je to poziv, no sami smo ga odabrali. Odabrali smo biti zaštitnici slabijih, borci za pravdu. Ponekad vam se možda čini da ste na tom putu usamljeni, ali niste. Imate iza sebe podršku svoje policijske obitelji, imate podršku nas rukovoditelja, a ako svoj poziv obavljate časno, pošteno i profesionalno, imate iza sebe i podršku građana. Nikada nemojte zaboraviti da je vaša glavna zadaća biti na usluzi građanima i brinuti o njima. Ovdje smo kako bismo pomogli svima onima kojima je pomoć potrebna. Ovdje smo kako bismo služili i štitili'', rekao je

Osvrnuvši se na rad policije, istaknuo je da je iza svih policijskih službenika izazovna godina, no unatoč tome, polučili su zavidne rezultate rada pa je tako smanjen broja kaznenih djela, pogotovo imovinski delikti koji najviše utječu na subjektivan osjećaj sigurnosti građana. Najavio je i intenzivan rad na otkrivanju koruptivnih kaznenih djela te razbijanju zločinačkih skupina koje se bave krijumčarenjem ljudi, preprodajom droge i drugim oblicima organiziranog kriminaliteta, kao i rad na povećanju sigurnosti na istarskim prometnicama te zaštiti državne granice.

Polaganje vijenaca i misa

Na svečanosti u povodu obilježavanja Dana policije i blagdana njenog zaštitnika, Svetog Mihovila, prisustvovali su dosadašnji načelnici Policijske uprave istarske, načelnici postaja te policijski službenici, kao i predstavnici regionalne i lokalne samouprave te predstavnici državnih institucija i udruga. Svojim glazbenim izvedbama svečanost u Valbandonu uveličala je klapa Valdibora, a djelatnici istarske policije nastavit će s obilježavanjem tijekom sutrašnjeg dana, kada će zapaliti svijeće i položiti cvijeće na grobovima svojih poginulih kolega.

Program obilježavanja Dana policije u PU istarskoj započeo je prošle subote humanitarnom utrkom, 2. memorijalom Ivana Todorića, a nastavljen je u utorak darivanjem krvi, Danom otvorenih vrata te natjecanjem policijskih motociklista na pulskoj Karolini. Završnoj aktivnosti, Svečanoj akademiji, prethodilo je tradicionalno polaganje vijenaca kod središnjeg križa na pulskom Gradskom groblju i u parku Franje Josipa kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. U crkvi Svetog Pavla na Vidikovcu održano je misno slavlje koje je predvodio župnik Milan Mužina.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater