PROJEKT SPREMAN ZA REALIZACIJU

Ako država ne odobri 2,5 milijuna kuna, Županija će sama financirati izgradnju HELIDROMA U SKLOPU NOVE PULSKE BOLNICE

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
(Cropix)

Budući da resorno ministarstvo ima predviđena sredstva za financiranje mreže helidroma, očekujemo da ćemo uspjeti osigurati financiranje. Ranije smo već na ovu temu razgovarali s ministrom Butkovićem pa očekujemo da ćemo na skorašnjem sastanku sve službeno definirati kako bi mogli početi s radovima, optimističan je Valerio Drandić, konzultant u Županiji

"Očekujemo poziv ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića s kojim ćemo razgovarat o nekoliko važnih tema. Jedna od njih je financiranje budućeg helidroma u Puli. Pokušat ćemo od Vlade pribaviti sredstva, a radi se o 2,5 milijuna kuna. Projekt za helidrom koji bio se nalazio iznad parkirališta u sklopu nove pulske bolnice je gotov. Budući da Ministarstvo ima predviđena sredstva za financiranje cijele mreže helidroma, očekujemo da ćemo uspjeti osigurati financiranje. Ranije smo već na ovu temu razgovarali s ministrom Butkovićem pa očekujemo da ćemo na skorašnjem sastanku sve službeno definirati kako bi mogli početi s radovima. U slučaju da Ministarstvo ne odobri sredstva, Županija će pronaći model i sama financirati gradnju helidroma, najavio je Valerio Drandić, bivši načelnik županijske Uprave koji je odnedavno u mirovini, ali je kao konzultant i dalje angažiran na važnim projektima u županiji.

Iako je turistička zemlja, nevjerojatno je da Hrvatska još uvijek nema organiziranu hitnu medicinsku helikoptersku službu pa na intervencije u najudaljenije i nedostupne dijelove zemlje i dalje odlaze vojni helikopteri. Drandić smatra da to nije rješenje, no problem je kao i uvijek u novcu, jer je nabavka helikoptera ekstremno skupa.

- Hrvatska je jako slabo pokrivena helikopterskom službom. Rade isključivo vojni helikopteri, iako se godinama pokušava formirati hitna helikopterska služba. Bez adekvatne infrastrukture, konkretno u pulskoj bolnici, nemoguć je dolazak helikoptera. Zato je vrlo važno da se u sklopu bolnice osigurano adekvatan prostor, kazao je Drandić. Istaknuo je da helidrom izgleda vrlo jednostavno, ali se zapravo radi o vrlo složenom projektu koji mora zadovoljiti jako puno kriterija. Između ostalog, mora biti ograđen i nedostupan pješacima, te sigurnosno zaštićen. Pri izlijetanju i slijetanju helikopter mora imati slobodne koridore.

Projekt za gradnju interventnog helidroma uz novu bolnicu izradila je pulska tvrtka Urbis.

- Istarska županija je svojevremeno dogovarala suradnju s regijom Friuli-Venezia-Giulia koja ima svoju helikopterski službu u bazi na aerodromu Ronchi, a koja može pokrivati i cijelu Istru. Talijani su se čak sami nudili za tu suradnju i prije nego što smo bili u Europskoj uniji. Tada je to bilo komplicirano, ali danas bi se opet moglo ići u tom smjeru. Ako se u Hrvatskoj po pitanju hitne helikopterske službe nešto konkretno ne pomakne, vjerojatno će Istarska županija ponovno obnoviti pregovore s Talijanima kako bi mogli koristiti njihovu službu. Ako ništa drugo, tom bi suradnjom jako rasteretili zbrinjavanje stranih gostiju. To bi već bila velika stvar. Naravno da bi u određenim hitnim slučajevima tu uslugu koristili i za naše građane, kaže Drandić.

Podsjetio je da je u dosadašnjim pregovorima oko financiranja nabavke helikoptera uglavnom sve padalo na leđa županija.

- Tu se radi o ogromnim novcima. Iako je gradnja helidroma relativno povoljna, nabavka helikoptera je prevelik teret za županije, a služba mora biti jako dobro ekipirana i iskorištena da bi bila isplativa. Nama je u ovom trenutku najbitnije izgraditi helidrom kako bi danas-sutra mogli imati infrastrukturu za slijetanje i polijetanje helikoptera, jer u toj varijanti pacijent doslovno iz bolničkog kreveta može biti prebačen gdje treba, naglašava Drandić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater