(Snimio Milivoj Mijošek)
Kako nam se približava kraj listopada, na pulskoj tržnici i ribarnici može se pronaći široka paletu sezonskog voća, povrća i ribljih delicija. Cijene variraju ovisno o lokaciji, pa donosimo pregled ovotjednih cijena. No, treba naglasiti kako su jučer i tržnica i ribarnica bile poluprazne, čemu je zasigurno doprinijela i kiša.
(Snimio Milivoj Mijošek)
Na štandovima su se nudile razne vrste jabuka po cijeni od 1,2 do 2 eura po kilogramu, ovisno o sorti i lokaciji. Popularne sorte poput Idared i Jonagold koštaju od 1,2 do 2 eura. Granny Smith i Gala jabuke također su dostupne po cijeni od 1,5 do 2,5 eura.
Kruške koštaju od 2 do 3 eura, dok je grožđe, posebno stolno bijelo i crno, dostupno po cijenama od 3 do 5 eura za crno i do 4 do 5 eura za bijelo dok se mandarine kreću od 1 do 2 eura, a naranče od 2 do 3 eura. Limun je najjeftiniji, s cijenama od 1 do 2,5 eura. Banane su također dostupne po cijeni od 1,5 do 2 eura po kilogramu. Bundeva se može naći po cijeni od 2 eura za kilogram.
(Snimio Milivoj Mijošek)
Tijekom jesenskih mjeseci, kako nam kažu na mrkatu, Istrijani najčešće kupuju sezonsko povrće, a preferiraju tikvice, gljive i grožđe. Istarske obitelji najviše vole pripremati jela koja odaju počast sezonskim namirnicama. Pečena buča s medom i orasima idealno je jelo za blagdanske dane, posebno za Dušni dan.
Velike buče se prerežu, očiste, napune medom, orasima i začinima poput cimeta i klinčića, pa zatim se peku u pećnici dok ne omekšaju i dobiju karameliziranu koru. Ova slatka i aromatična poslastica često je sastavni dio blagdanskog stola, simbolizira obilje i radost.
(Snimio Milivoj Mijošek)
Ponuda povrća tijekom jeseni je raznovrsna. Rajčice koštaju od 3 do 5 eura, dok cherry rajčice mogu doseći cijenu od 3 do 6 eura za kilogram. Paprike, krastavci, luk, češnjak, kupus i kelj također su dostupni po pristupačnim cijenama, najčešće između 1,5 i 4 eura po kilogramu.
Ponuda svježe ribe i morskih plodova zaista je skromna. Male plave ribe nema jer je do 15. studenog na snazi zabrana izlova tako da su na pulskoj ribarnici najskuplje ribe škarpine, koja može dosegnuti cijenu od 45 eura po kilogramu. Brancin i orada koštaju između 18 i 22 eura, dok su lignje, ovisno o načinu ulova i veličini dostupne od 12 do 30 eura po kilogramu. Oslić je dostupan po cijeni od 10 do 14 eura, a sipa od 15 do 18 eura.
(Snimio Zoran Oljača)
Dakle, tko se odluči za ribu s pulske ribarnice treba se pripremiiti jer cijene variraju. I dok trgovački lanci često nude niže cijene tijekom akcija, prodavači na tržnici i ribarnici ističu svježinu i kvalitetu, što i opravdava cijenu. Kupci koji žele uživati u sezonskim, lokalnim proizvodima, i ove jeseni na pulskom mrkatu i ribarnici mogu pronaći ponudu po pristupačnim cijenama.