(Snimio Milivoj Mijošek)
Pulska tržnica i dalje nudi bogat izbor voća, povrća i cvijeća, no više nije tako živahna kao tijekom ljeta. Iako ima dugu i ponosnu tradiciju, očito prolazi kroz manje povoljno razdoblje.
Izvorno je bila zamišljena u doba bez industrijske proizvodnje hrane i trgovačkih lanaca, kad je bila središnje mjesto za opskrbu grada. Za ribarnicu je novost ta što je po direktivi Ministarstva poljoprivrede i ribarstva, koja je odmah stupila na snagu, od 15. ovog mjeseca pa do 15. studenog zabranjen izlov male plave ribe od Istre do srednjeg Jadrana. Razlog - nedorasle su.
Danas, u vrijeme velikih trgovačkih lanaca i distribucijskih mreža, tržnica je uglavnom mjesto za šetnju. Primjećujemo da je sve manje mladih koji su zainteresirani raditi na štandovima. To i nije neka novost, jer je poznato da rijetko preuzimaju vrtove i štandove od svojih starih, a stara generacije je već odavno zagazila u osmo pa i deveto desetljeće života. Istodobno, troškovi uzgoja i maloprodaje rastu, što dovodi do viših cijena u odnosu na trgovačke centre koji nižim cijenama privlače kupce.
(Snimio Milivoj Mijošek)
U svakom slučaju, jesenska paleta boja na pulskoj tržnici prava je raskoš. Ima tu od jarko narančastih bundeva do pastelno crvenih i grimiznih sorti jabuka, od zlatnožutog stolnog grožđa do tamnosmeđih kestena. Proizvodi su svježi, često ubrani dan ranije, bez hladnjača i s minimalnom upotrebom kemikalija. Na štandovima se može naći lokalni češnjak, radič, kaki, rustikalne sorte grožđa, listovi repe i svježi vrganji, proizvodi koje rijetko nalazimo u trgovinama.
Cijene, međutim, nisu male. Blitva i brokula stoje 4 do 5 eura po kilogramu, žižule su poskupjele s 4 na 6 eura, maruni ili maroni su 7 do 8 eura, vrganji čak 40, radič 15, mladi grah 5 do 6 eura, a zeleni grah 8 eura. To su, realno, nemali troškovi koje većina kupaca razmatra prije svake kupnje. Srećom, dio povrća ostaje unutar psihološke granice od 3 eura - krumpir, mrkva, luk, kupus, kelj, jabuke, šipak, mandarine, bundeve, cikla, rajčice, šljive i tikvice. Listopad tako donosi poznate okuse jeseni. Pečene bundeve i kestene, krem juhe od brokule, kelj s pire krumpirom, gratiniranu cvjetaču i pržene gljive. To su jela koja su hranjiva i griju nas, osobito ako se na stol dodaju mahunarke, svježe ili suhe, koje su i dalje najbolja alternativa mesu.
(Snimio Milivoj Mijošek)
U nedostatku sardele, na pulskoj ribarnici ponuda je raznolika, ali i ovdje su cijene visoke, a kupaca je malo. Lignje su oko 21 euro za kilogram, brancin iz uzgoja 10 eura, dok je divlja orada od 13 do 16 eura po kilogramu. Kozice se kreću od 14 do 24 eura, škampi prve kategorije oko 30 eura, a škarpina i kovač dosežu i 45 eura za kilogram. Folpi su 12, a sipe 13 eura za kilogram. Kada su sipe u pitanju neke none su ih jednostavo radile. Sitno bi nasjeckale kapulu i dinstale na maslinovom ulju 10-ak minuta. Dodale bi sipu i šufigale ju još nekih 10 minuta. Potom bi dodale svježe sjeckani češanj i peršin te sve zalile bijelim vinom. Šufigale bi ih dok alkohol ne bi ispario. Uz to mže ići bilo koja paština.