Dan otvorenih vrata

Centar KLIK predstavio programe za cjeloživotno razvijanje znanja i vještina u ugostiteljstvu i turizmu

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula u utorak je organizirala Dan otvorenih vrata, događanje namijenjeno svim zainteresiranim građanima koji su željeli pobliže upoznati rad i programe Regionalnog centra kompetentnosti KLIK Pula - Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Prezentacija rezultata

U sklopu događanja, koje je održano u prostoru Centra na adresi Ruže Petrović 15, otvorenog početkom prošle godine, posjetitelji su mogli razgledati suvremeno opremljene prostore, praktikume i slastičarnicu te sudjelovati u brojnim interaktivnim i kreativnim radionicama iz područja kuharstva, slastičarstva i ugostiteljskog posluživanja. Program je obuhvatio i demonstracije flambiranja slanih i slatkih jela, filetiranja ribe, pripreme jela sous vide tehnikom i izradu kreativnih koktela. Veliku je pažnju gostiju privukla i radionica u kojoj su okupljeni, uz vodstvo slastičara Roberta Perića, pripremali poznate talijanske kekse od badema - cantucce.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Osim radionica, posjetitelji su dobili informacije o programima usavršavanja, osposobljavanja i neformalnog obrazovanja odraslih koje Škola nudi, a koji su dostupni besplatno putem HZZ vaučera.

Ravnateljica škole Orhideja Petković istaknula je kako je cilj ovakvih događanja otvoriti školu zajednici i pokazati konkretne rezultate rada Centra.

- Danas smo organizirali otvorena vrata za sve zainteresirane građane kako bismo ih upoznali s radom KLIK-a, našeg Centra za kompetencije. Škola je u dva navrata po pet godina imenovana Centrom kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu i ovo je prigoda da se otvorimo zajednici, jer nijedna škola ne može opstati kao usamljeni otok, nego mora biti u interakciji s okolinom. Osobito danas, kada je velika potražnja za kadrovima koje ova škola obrazuje, naglasila je Petković.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Stjecanje potrebnih vještina

Ravnateljica je dodala kako su upravo zbog toga pripremili niz radionica kroz koje šira javnost može vidjeti rad učenika i nastavnika te prepoznati vještine koje se u školi mogu steći - bilo kroz redovno obrazovanje, bilo kroz programe za odrasle.

- Od obrazovanja odraslih nudimo čitav niz kratkotrajnih radionica - jednodnevnih i dvodnevnih, kao i formalne i neformalne programe. Formalni programi upisuju se u radne knjižice, dok neformalni služe brzom stjecanju konkretnih vještina. Od prošle godine postali smo korisnici HZZ-ovih vaučera, što omogućuje zainteresiranima da besplatno pohađaju programe usavršavanja ili prekvalifikacije u tražena zanimanja poput kuhara, konobara, slastičara, trgovca ili drugih turističkih zanimanja, pojasnila je Petković.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Na pitanje o mogućnostima zapošljavanja učenika nakon završetka škole, ravnateljica je kazala kako je tržište rada u ovom sektoru vrlo povoljno.

- Kadar koji naša škola obrazuje nedostaje na tržištu pa se i plaće povećavaju po principu ponude i potražnje. Naši učenici često nastavljaju obrazovanje, a oni koji su završili četverogodišnjis stupanj upisuju fakultete. Osim strukovne mature, imaju mogućnost polaganja i državne mature, istaknula je.

Strukovni učitelji kuharstva Filip Gunjača i Grgo Komazin pred znatiželjnim licima okupljenih demonstrirali su flambiranje jela. Najviše se posjetitelja okupilo oko štednjaka dok su se, u velikom plamenu, flambirale palačinke.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Radimo flambirani svinjski file s prilogom od povrća na maslacu, a za desert punjene palačinke s orasima, također flambirane u aromatiziranim pićima. To su klasične vježbe koje izvodimo s učenicima, posebno u trećem razredu, ali i kao pripremu za natjecanja, rekao je Gunjača.

Originalnost i improvizacija

O praktičnoj nastavi pričao nam je učenik četvrtog razreda Filip Pašić, smjera turističko-hotelijerski komercijalist, koji je kazao da najviše voli eksperimentirati u kuhinji.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Najviše volim kuhati i stvarati nova jela, tražiti nove recepte. Originalnost i improvizacija su najvažniji. Više volim slana domaća jela, poput pljukanaca i šuga od boškarina, rekao je Pašić i dodao da nakon srednje škole planira studirati na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji.

Učenica četvrtog razreda Mariella Gazić, koja je tijekom događanja pripremala desertne koktele za goste, istaknula je kako joj je praktična nastava najzanimljiviji dio školovanja. Iz njenih, i spretnih ruku drugih učenica, nastajali su pravi mali slatki spektakli u čaši - kokteli apple pie, cheesecake i tiramisu.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Najviše volim pripremu kave i koktela, a volim i kuhati. Praktični dio nije težak ako to volite, sve se može naučiti uz trud. Svima bih preporučila ovu školu, jer se u struci uvijek može naći posao. Imamo zimsku i ljetnu praksu u raznim objektima, što nam dodatno pomaže u stjecanju iskustva, rekla je Marijela.

*Sadržaj realiziran u suradnji s Istarskom županijom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama