Jesenska ponuda

Pulski mrkat lagano se prazni, ali - stižu mandarine, šipak, smokve i riba za svačiji ukus

| Autor: Liam Obić
(Snimio Liam Obić)

(Snimio Liam Obić)


Nekoliko nas dana dijeli od kalendarskog ulaska u jesen. Mnogi već mogu odahnuti od ljetnih vrućina i turističkih gužvi. U potrazi za prvim vjesnicima jeseni uputili smo se na pulski mrkat, koji je tijekom jutarnjih sati bio obavijen sjenom okolnih zgrada.

Med po 10 eura

Ovoga tjedna, tijekom našeg obilaska, nije bilo ni približno toliko ljudi koliko smo navikli viđati proteklih mjeseci, kada su uz štandove prolazili brojni strani i domaći kupci. Možemo slobodno reći kako je od ovog tjedna službeno započelo »jačanje imuniteta" za hladnije mjesece koji slijede. Na štandovima su se tako mogle pronaći brojne teglice meda lokalnih OPG-ova – od bršljana ili bagrema - po cijeni od 10 eura po teglici. Iznimno bogate vitaminima, neretvanske mandarine prodaju se zapakirane, a cijena im je otprilike jedan euro po kilogramu. Na jednom smo štandu uočili i ponude: 2 kilograma za 3 eura ili 5 kilograma za 5 eura. Na štandovima se mogu pronaći i plodovi žižule, koji se prodaju po 2 do 3 eura za kilogram. Stigli su i plodovi šipka, poznatog po obilju vitamina C, a prodaju se po cijeni od 4 eura za kilogram. Ljubitelji tog voća mogu biti zadovoljni jer osim bogatog okusa pridonosi i zdravlju – poznat kao superhrana, šipak pomaže u borbi protiv anemije i bolesti srca, smanjuje razinu lošeg kolesterola te povoljno djeluje kod dijabetesa i limfoma.

Kako nas ljeto polako napušta, na štandovima su sve češće plave i suhe smokve. O njihovoj ljekovitosti svjedoče brojna istraživanja koja ih svrstavaju među najbolje čistače probave. Cijena svježih smokava iznosi 5 eura za košaricu, dok su sušene oko 8 eura za pola kilograma. Na jednom se štandu nude i košarice od 250 grama s ribizom, kupinama, jagodama i borovnicama, po cijeni od 5 eura.

Ribe ima u izobilju

Gljive su na pulskom mrkatu zastupljene u velikom broju i raznim oblicima. Osim svježih, nude se i sušene, a najtraženiji su vrganji i lisičarke. Prodaju se u košaricama, a cijena im varira od 5 do 20 eura. Sušeni vrganji prodaju se po 18 eura za 100 grama, dok su svježi od 12 do 20 eura ovisno o košarici. Ponuda u ribarnici i dalje je bogata.

(Snimio Liam Obić)(Snimio Liam Obić)

Još se uvijek mogu pronaći srdele po 4 do 6 eura. Oslići i trilje prodaju se po 8 eura, sipe po 13 eura, dok su lignje 20 eura. Jedne od najjednostavnijih riba za pripremu, cipli, prodaju se za 6 eura po kilogramu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama