prosvjed teta iz vrtića u puli

FOTOGALERIJA / Kutlača: Zakon nalaže da nas se treba uspoređivati s osnovnim školama

| Autor: Zoran Oljača


Bezobrazni, a ne legalisti. To se valjda kod nas tako zove ako netko očekuje i traži poštivanje i provođenje zakona. U Hrvatskoj smo već čuli takve izjave, rekao je ispred Sindikata, Istra, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača na prosvjedu koji je zbog niskih plaća pulskih odgajateljica održan na Portarati. - Naši kolege ih doživljavaju u mnogim gradovima i općinama pa i blizu nas.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Nadamo se da ih nećemo doživjeti i mi u Puli, gradu tolerancije, multikulturalnosti, prijatelju djece - rekao je prisutnima Kutlača. Prema njemu, ako je netko prijatelj djece onda će učiniti sve da toj djeci bude bolje, da im djetinjstvo bude sretnije, da žive, odrastaju, obrazuju se i odgajaju u sretnim sredinama. Da rastu u zadovoljnom okruženju.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Iako je plaća u predškolskom odgoju u Gradu Puli posljednje tri godine zaista rasla za 30 posto ona i dalje, u slučaju odgajatelja, zaostaje 40 posto za onima s kojima bi slijedom zakona trebala biti ista, za učiteljima u osnovni školama ili 29 posto u slučaju spremačic, servirke, 20 posto referenta za obračun plaća. Mogu nas uspoređivati s drugima ali zakon nalaže da nas se treba uspoređivati s osnovnim školama i samo to tražimo. Na to imamo pravo - kazao je Kutlača i dodao da pulski odgajatelji nisu pohlepni, nisu nerazumni. Pulski odgajatelji, smatra on, žele dogovoriti način kako do toga doći ali u normalnom periodu, a ne za dvije i pol godine. Niti onda se neće dogoditi u potpunosti.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Naš je posao odgajati i obrazovati djecu, poštene ljude, buduće gradonačelnike, pročelnike, gradske vijećnike, saborske zastupnike koji donose ali i provode zakone ove zemlje kao što to očekujemo i od aktualnnih gradonačelnika, naših sugrađana, susjeda. Od njih očekujemo da nas postuju i da nam daju ono što nam pripada, primjerenu plaću. Ništa više ali i ništa manje. Od toga, zaključio je Kutlača.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Ovo što se događa u posljednjih nekoliko mjeseci nije hir radnika zaposlenih u predškolskom odgoju. Ovo je borba za dostojanstvo radnika, za dostojanstvo struke. Ovo nije samo borba za radnike već i za dječicu koju odgajaju. Za mališane kojima poklanjamo bezgraničnu ljubav, pažnju i odgoj. Odgajatelj ne može biti svatko. Ovo je poziv, a ne zanimanje, kazal je pulskim odgajteljima predsjednica Sindikata, Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Ona se pita zbog čega je ova struka zapostavljena i smatra da to nije samo problem Pule, nego i Istre, cijele Hrvatske.

- Naš se premijer hvali koliko se ulaže u nove vrtiće. Samo ove godine predviđeno je 45 milijuna eura. Za što? Za zidove, a mi pitamo premijera, gradonačelnike i načelnike koliko je sredstava osigurano za radnike koji će u tim vrtićima raditi. U Hrvatskoj već sada nedostaje 5000 odgajatelja pa se stručni radnici zamjenjuju nestručnim pa dječji vrtići postaju čuvališta za djecu. Hoće li nam djecu sutra odgajati strani radnici, Nepalci i Filipinci. Tko će raditi? Dragi roditelji, hoćete li to dozvoliti? Pozivamo vas da javno podržite radnike u vrtićima. Jučer u Vrsaru, danas u Puli, sutra u nekom drugom gradu u Istri ili Hrvatskoj, rekla je Cvitić i dodala da najnovije tumačenje Ministarstva obrazovanja i znanosti od 26. ožujka ove godine nedvosmisleno daje tumačenje kako plaće radnika u predškolskim ustanovama moraju biti najmanje u visini plaća zaposlenih u osnovnim školama.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Osnivači mogu dati samo veću plaću ali ne i manju pa opet rijetke su općine i gradovi koji to primjenjuju. Načelnici i gradonačelnici nemaju sredstva za takve plaće koje se isplaćuju iz proračunskih sredstava te smatraju kako je Vlada donijela nepravednu uredbu o kriterijima i uvjetima za sufinanciranje dječjih vrtića iz državnog proračuna. I sada se premijer čudi jer se ni njegovi načelnici i gradonačelnici ne pridržavaju ni zakona ni mišljenja njegovog ministarstva. Mi mu poručujemo kako je ovo samo početak vala štrajkova i prosvjeda koji će se proširiti ne samo Istrom, nego i Hrvatskom, rekla je Cvitić.

Prosvjed na Portarati održan je nakon što Grad Pula i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije nisu uspjeli postići dogovor oko plaća u vrtićima, ni nakon petog kruga mirenja. Inače, u Puli ima oko 300 zaposlenih odgajatelja koji se brinu o brojci od otprilike 1000 mališana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter