FILATELISTIČKO DRUŠTVO "ARENA"

U Puli od 1949. godine postoji društvo koje okuplja ljubitelje poštanskih marki. Doznajemo sve o čarima filatelije

| Autor: Zoran Oljača / Glas Istre
(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)


Jeste li znali da u Puli već od 1949. godine postoji postoji organizirano društvo koje okuplja ljubitelje poštanskih marki? Riječ je o Filatelističkom društvu »Arena« Pula.

O svemu tome smo razgovarali s pulskim stručnjakom za filateliju, predsjednikom Filatelističkog društva »Arena« Nikolom Taratinajem. On već više od 50 godina sakuplja poštanske marke iz cijelog svijeta, a ima ih više od 100 tisuća. Sedamdestdevetogodišnji Nikola sa sakupljanjem svojih maraka počeo je, kaže, još kao dječak, ali je sredinom 70-ih godina, točnije 1975. godine, aktualizirao svoju ljubav prema tom hobiju. Taratina je predsjednik FD »Arena« već 20 godina.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

- Te su mi sličice bile odmah zanimljive jer su bile malene i šarene. U svakom slučaju zanimljive, kaže nam Taratina. Nadalje, želio je i on imati sličice koje ti nešto pokazuju.

- Tako sam i ja postao sakupljač markica, ističe. No, važno je, kako napominje, da se time bavite kontinuirano.

Postoje dvije vrste maraka i to one čiste te one na kojima je pečat.

Dvije vrste maraka

- I onda, kao i danas, postojao je njihov veliki izbor i odjedanput mi se to sakupljanje svidjelo i nastavio sam. Znate, nekad smo mi filatelisti te marke mijenjali, no danas je to drugačija priča. To vam nije samo hobi kao takav jer u njega treba ulagati jer inače je sve uzaludno, kaže gopodin Taratina i dodaje da kada govorimo o povijesti pulskog društva »Arena«, treba reći da je ono nastalo točno 9. listopada 1949. godine. Dakle to je 75 godina postojanja. Govoreći o povijesti ovog filatelističkog društva Taratina ističe kako do dana današnjeg ono nije prestajalo postojati. U početku je društvo imalo stotinjak zaljubljenika u filateliju, no s vremenom je interes sve više opadao. Danas pulsko društvo broji pedesetak članova i financira se putem godišnjih članarina.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

- Danas mlade baš ne interesira filatelija. Trudimo se prenijeti im ljubav za naš hobi. Po osnovnim školama, kako bi privukli što veći broj mladih, postavljamo izložbe ali nismo baš uspješni jer, znate, danas mladi vole sve digitalno. Ljudi stare i društvo se polako osipa, napominje naš sugovornik. Inače, pulsko društvo filatelista ima i stalne izložbene prostore. Jedan je postavljen u čitaonici umirovljenika na Giardinima, druga je postavljena u glavnoj pošti, a treća u prostoru vatrogasnog doma.

Nije na odmet spomenuti kako se filatelija dijeli na više tema. Na njima su prikazane, države, mjesta, flora i fauna, sportaši, spomenici i brojne druge teme. Gospodin Taratina veli kako se ne sjeća svoje prve marke ali poznato mu je kako su mu brodovi bili tema. On skuplja marke koje nisu pečatirane, a ima ih iz SAD-a, Njemačke, Austrije, bivše i sadašnje države. Jedna od zanimljivih tema su mu one na kojima se kao tematika pojavljuju animirani filmovi. Na naše pitanje koliko ih ima, Taratina kaže kako ni sam ne zna.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

Zanimalo nas je - što je važno filatelistima?

- Znate, nama koji ih skupljamo, broj maraka nije bitan. Ozbiljni sakupljači ih ne broje. Također, ne mogu vam reći niti koja je u svijetu maraka najskuplja jer to je teško utvrditi. Najskuplje se prodaju na organiziranim aukcijama. Znam da je jedna od prvih maraka u svijetu izdana sredinom 19. stoljeća i na njoj je lik kraljice Viktorije. U svijetu ih je navodno samo pet. Svaka marka ima svoju vrijednost. Jedna od poznatijih je i »crni peni«. Osoba koja je izmislila poštansku marku je stanoviti Rowland Hill jer tada su se usluge plaćale gotovinom i morao ih je platiti onaj tko preuzme pošiljku. Razlog njihovog nastanka leži u tome što pojedinci pošiljke nisu plaćali pa je poštanski ured na taj način ostao bez svoje naknade. Tako je pošta počela naplaćivati svoj trud. Ustvari ona predstavlja dokaz da je nešto plaćeno, govori nam Taratina.

Posebne kuverte i dopisnice

Pulsko društvo filatelista »Arena« član je državnog filatelističkog društva, a sjedišta su se tijekom godina mijenjala.

- Bili smo na pet ili šest adresa, a sada smo u Domu hrvatskih branitelja, na adresi Leharova 1. Svugdje morate plaćati najam. Ustvari svojih prostorija nemamo. Sami se financiramo iz prikupljenih članarina jer danas, kako sigurno znate, za dobiti od nekoga dotacije trebate napisati »doktorat«. Članarina nam godišnje iznosi 100 kuna, odnosno sada 13 eura.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

Taj novac nam služi za podizanje novih poštanskih maraka. Jedan od načina kako dolazimo do novih maraka je program Hrvatske pošte koji izlazi svake godine. On je vezan za određeni datum ili određeni događaj. Pored te marke koja izađe izdaju se i prigodni listovi što se izdaje samo taj dan. Pečat na njima mora biti od dana kada je ona izašla, veli nam Taratina.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

Dodao je da Hrvatska svake godine izdaje 25 serija novih maraka, pojedinačno ili u blokovima. Svaka marka je različita i u svakom poštanskom programu one se mijenjaju. Primjerice, najzastupljenije su one na kojima je tema Božić, veli nam naš sugovornik.

- Svaka marka ima i svoju kuvertu, a inače za unutrašnji promet postoje i dopisnice jer njena određena nominala, vrijednost, služi za unutardržavni promet - kaže Taratina i dodaje da je svaka marka lijepa na svoji naći. Potrebno ih je dobro skladištiti u albumu, a sve kako se ne bi oštetile. Kako biste ih dobro sačuvali morate ih »proluftati« i moraju stajati okomito i to zbog moguće vlage koje bi ih zalijepile za album. Lijepo ih je vidjeti na izložbama, a to je i jedan od razloga zašto ih sakupljamo, kaže Taratina i ističe da je filatelija u Hrvatskoj sve manje popularna ali ona nam daje brojne informacije.

Taratina, recimo još i to, posjeduje marke na kojoj su Vatreni, članovi hrvatske rukometne reprezentacije, Dražen Petrović, marke vezane za 75. obljetnicu NATO Saveza i 15. obljetnicu članstva Hrvatske u tom Savezu. Tu su i brojni glazbenici pa, kaže, onaj tko skuplja marke svakako širi svoje vidike, pa poštanske marke imaju svojevrstan obrazovni štih, kaže Nikola Taratina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter