pokrenut proces mirenja

SIKD i Grad bez uspjeha u pregovorima o povećanju plaća u vrtićima. Hoće li uskoro pronaći rješenje?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije oglasio se danas vezano za pregovore za povećanje plaće u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Pula. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Prema odluci pregovaračkog odbora sindikata u pregovorima za povećanje plaće u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Pula obavještavamo javnost da su pregovori za sada bez uspjeha i da je sindikat pokrenuo proces mirenja.

Da javnosti bude jasno, sindikat traži izjednačavanje plaća u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Pula s plaćama u osnovnim školama na što nas upućuje Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, a na što imamo pravo i na temelju službenog stava Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Činjenica je da radnici u školama i u vrtićima rade u sustavu obrazovanja i da je logično da imaju jednako vrednovan posao bez obzira što se plaće radnika u sustavu osnovnog školstva isplaćuju iz Proračuna RH, a plaće u predškolskim ustanovama iz Proračuna jedinica lokalne samouprave.

Razumijemo kompliciranost te situacije pa i određenu nelogičnost, ali posljedica tih odnosa svakako se ne bi smjele lomiti preko leđa radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju. Naprosto mislimo da bi jedinice lokalne samouprave, pa tako i Grad Pula morale učiniti potreban napor da se to usmjerenje za iste plaće poštuje jer su razlike u plaćama prevelike.

Ako uspoređujemo plaće po radnim mjestima, razlike su različite u odnosu na osnovne škole od 12,79% do 40,56% ili u novcu od 153 eura do 650,57 eura bruto. Kad govorimo o osnovnim zanimanjima, odnosno učiteljima i nastavnicima s jedne strane, i odgojiteljima s druge strane onda je razlika nešto veća - od 40% odnosno oko 550 eura, naravno, "na štetu" odgojitelja.

Samo da podsjetimo, taj je zaostatak u prosincu iznosio oko 22%, a da je više od 40%. Ponavljamo, govorimo o osnovnoj bruto plaći bez staža koja za učitelja u osnovnoj školi iznosi 1.903,83 eura, a za odgajatelja 1.355,79 eura. U neto iznosu bez djece i uzdržavanih članova obitelji to bi za učitelja iznosilo cca 1.320 eura, a za odgojitelja cca. 970 eura. Nedopustivo. 

Inicirali smo i započeli pregovore s Gradom Pulom u namjeri da dogovorimo model sustizanja, odnosno izjednačavanja plaća. Na žalost, umjesto dogovora o sustizanju plaća,
ponuda koju nam je do sada u pregovorima poslodavac predložio je povećanje od 3% i to s primjenom od 1. rujna odnosno u slijedećoj godini povećanje samo dodatka za topli obrok u iznosu od 34 eura mjesečno. To nije nikakvo dostizanje.

Treba napomenuti da nitko ne osporava napore koje Grad Pula ulaže i pomake koje smo do sada radili, ali to očigledno nije dostatno da bi se postigao zakonit, logičan, pravičan i realan cilj - izjednačavanje plaća u sustavu obrazovanja na što upućuje i mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nadamo se i očekujemo da ćemo tijekom mirenja pronaći rješenja", naveli su iz Sindikata. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter