Središnji predizborni skup IDS-a, PGS-a i partnera u pulskom Circolu

Paus: Mi znamo što znači suživot i što znači zajedništvo

| Autor: Doria Mohorović
(Foto: Press IDS)

(Foto: Press IDS)


Pulski Circolo večeras je bio epicentar istarskih IDS-ovaca, članova i simpatizera, koji su se ondje, u velikom broju, okupili na središnjem predizbornom skupu koalicije IDS-a, PGS-a, Unije Kvarnera i Istarske stranke umirovljenika. Pod parolom »vajka svoji«, IDS-ovci koji se nalaze na listi u 8. izbornpj jedinici, istaknuli su glavne točke programa, među kojima se najčešće spominjala decentralizacija, regionalizam i očuvanje identiteta. Uz nekoliko istaknutih IDS-ovaca, okupljenima se obratilo i nekoliko kandidata spomenute koalicijske liste, pa su uz Dalibora Pausa, predsjednika IDS-a i nositelja liste, svoj politički smjer prezentirali Marko Boras Mandić, iskusni političar koji je na čelu Unije Kvarnera te Darijo Vasilić, predsjednik PGS-a.

O viziji i razvoju Istre govorili su i porečki gradonačelnik Loris Peršurić, labinski gradonačelnik Valter Glavičić i predsjednica Kluba žena IDS-a Helga Možé. Skupu je nazočio i Ivan Jakovčić, istarski gradonačelnici, načelnici, predsjednici i članovi mjesnih odbora...

(Foto: Press IDS)(Foto: Press IDS)

- Istra je svjetionik tolerancije. Mi poštujemo drugoga i drugačijeg, mi znamo što znači suživot, znamo što znači zajedništvo. Zato imamo i ove rezultate koje imamo. Istra je najrazvijenija i najsnažnija regija, ali to nije došlo samo od sebe, to je netko napravio. IDS je uvijek mislio svojom glavom. Stvorili smo uvjete u kojima ste vi, naši ljudi, svojim rukama napravili najjaču regiju u Hrvatskoj, rekao je Paus.

Govorilo se i o razvoju cjelogodišnjeg održivog turizma, očuvanju kulturne baštine, borbi protiv bespravne gradnje, izgradnji škola i vrtića, povezivanju Istre cestovnom i željezničkom infrastrukturom.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Valter Flego, istarski europarlamentarac, napomenuo je da se na listi nalaze ljudi koji imaju povjerenje u svojim gradovima i mjestima, koji su izabrali razvoj, svoje sugrađane i projekte.

- Na kraju smo još jedne izborne kampanje. Kako je možemo ocijeniti? Kao jedan Hollywood, rekao bih, kao veliku glumu gdje desni akteri glume uljuđenost i pristojnost te promoviraju projekte dok ljevica glumi tvrdoću i strogoću, čak i neko vrijeđanje, što nigdje nije priroda ljevice. No, postoji normalan, uljuđeni, srednji put, put Istre i Kvarnera, koji pokazuje da smo mi drukčiji, da ne trebamo slijediti ni jedne ni druge, da znamo što želimo. To je naš put razvoja, argumenata i našeg zajedničkog suživota kojeg gradimo desetljećima, rekao je Flego. Naglasio je i da je vrlo važno tko će sutra biti u Saboru i poticati investicije i izgradnju željeznica, cesta i luka.

Predsjednica Kluba žena IDS-a Helga Možé istaknula je da će inzistirati na reformi obrazovanja, kao i uvođenju građanskog odgoja u školama. Istaknula je da u Puli žele imati niz malih poduzetnika i poduzetnica, ali ne samo u IT sektoru, već u kulturi, industriji, poljoprivredi. Borba za veća prava za osobe s invaliditetom, rodna ravnopravnost i rodna uključivost, borba protiv stereotipa, pravo žena na izbor - sve to, kaže, žele nastaviti u svojim politikama.

- IDS nije samo politika, IDS su naše emocije. IDS su vrijednosti koje su nas naučile naše none i nonići, naše mame i naši očevi. Sve što Istra ima, napravili su Istrijani sa svojim rukama, svojom glavom, sa svojim radom. Jedino što se mijenja u izbornom ciklusu, je da za svaki izborni ciklus druge stranke u Istru dolaze tražiti naš glas. Svi se u izbornoj noći vraćaju praznih džepova preko Učke, rekao je Viktor Lazarić, predsjednik Zajednice podružnica Puljštine.

(Foto: Press IDS)(Foto: Press IDS)

O cjelogodišnjem turizmu u Poreču govorio je gradonačelnik Loris Peršurić, četrvti. na listi. Istaknuo je da su oni u kampanji »non-stop«, a da je njihov politički program dobro poznat sugrađanima, budući da ga »delaju konstantno«.

- Nije to sve došlo slučajno, to se radilo godinama, držali smo se uvijek skupa, imali smo teških i lakih trenutaka, ali nikad se nismo obeshrabrili, poručio je Peršurić.

Okupljenima se obratio i Valter Glavičić, koji je pozvao birače da izađu na izbore i svoj glas daju listi broj 8.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter