Prvi grad u Hrvatskoj s ovom uslugom

Predstavljen Digitalni taktilni vodič grada Pule namijenjen slijepim i slabovidnim osobama

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila: Doria Mohorović)

(Snimila: Doria Mohorović)


Danas je u pulskoj Turističkoj zajednici predstavljen inovativan Digitalni taktilni vodič grada Pule namijenjen slijepim i slabovidnim osobama, kao i svim drugim posjetiteljima. Pula je time postao prvi grad u Istri, ali i u Hrvatskoj koji je omogućio osobama s oštećenjima vida obilazak grada na njima prilagođen način, istaknuo je tijekom predstavljanja interaktivne ploče Davor Horvat iz Udruge snaga kulture iz Osijeka, ujedno i autor projekta. Izradila ju je udruga Snaga kulture iz Osijeka, a financirala Turistička zajednica grada Pule na inicijativu Udruge slijepih Istarske županije.

Naime, pomoću ove ploče, slijepe i slabovidne osobe mogu rukom vizualizirati plan grada i na taj način pratiti smjer kretanja do određene točke. Pritiskom na točke smještene na karti dobit će informacije o znamenitostima, ulicama i kulturnom sadržaju grada Pule, kao i Istri i turističkoj zajednici grada Pule. Pritom su one dostupne na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, što omogućava osobama s oštećenjem vida da upoznaju Pulu i njenu bogatu kulturnu baštinu.

Da je ovo velik dan za sve osobe s oštećenjem vida, istaknuo je predsjednik Udruge slijepih Istarske županije Zlatko Kuftić, konstatirajući da je turizam još snažniji kad je on dostupan osobama s invaliditetom. Siguran je, kako je naglasio, da će ova turistička karta imati velik odjek, kao i da će puno značiti bilo kojem turistu, a osobito osobama s oštećenjem vida i starijim ljudima.

(Snimila: Doria Mohorović)Davor Horvat, Sanja Cinkopan Korotaj i Zlatko Kuftić (Snimila: Doria Mohorović)

"Nakon ovakvih pozitivnih aktivnosti koje se događaju prema nama, osobama oštećenog vida, mogu samo reći ono što naš predsjednik Hrvatskog saveza slijepih kaže u ovakvim situacijama, da se danas u turizmu osjećam manje slijepim", rekao je Kuftić, zahvalivši se pulskom TZ-u na provođenju ove ideje, a istovremeno je pozvao sve turističke zajednice Istarske županije da se priključe ovoj inicijativi.

Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica pulske turističke zajednice, istaknula je da su se prije nekoliko godina uključili u inkluzivne projekte, a kako bi turističku ponudu grada Pule učinili pristupačnijom osobama s invaliditetom. Jedan od njih je provođenje i ovog projekta, do kojeg je došlo na prijedlog Zlatka Kuftića iz Udruge slijepih Istarske županije. Pulski TZ je, naime, financirao izradu digitalne taktilne ploče u iznosu 12 tisuća eura, koja će, kako je rekla direktorica, na raspolaganju biti slijepim i slabovidnim osobama, ali i svim ostalim gostima. Dodala je da su kao Klaster Južne Istre u projektu Acess na jednom mjestu okupili sve dionike koji turizam čine pristupačnijim osobama s invaliditetom, od ugostiteljstva do ponude smještaja.

"Imamo digitalnu brošuru, a iduća faza nam je izrada tiskane brošure i njena objava na webu, gdje će biti i ova ploča. Nastojimo da osobe koje imaju neku vrstu hendikepa, na jednom mjestu mogu pronaći sve što je njima bitno, da bi mogli doći u Pulu i što bolje provesti svoj godišnji odmor", poručila je Cinkopan Korotaj.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Horvat je okupljenima prezentirao kako ploča funkcionira, a istaknuo je da bi im bilo drago da, poput pulskog tz-a, i ostale turističke zajednice implementiraju ovaj vodič u svoje gradove. Interaktivan zaslon reljefno je izrađen s ugrađenim digitalnim tipkama, a prikazuje plan grada Pule - ulice, zgrade, zelene površine i znamenitosti. Slijepe osobe mogu rukom pratiti reljef grada Pule i na mjestima gdje su smješteni objekti od kulturnog značaja pritiskom na tipku dobiti zvučne informacije.
Otkrio je da je na ideju došao tako što su prije desetak godina prvo napravili turistički telefonski vodič, prvo za grad Osijek, a zatim za Pulu, koji su potom unaprijedili u digitalnu i taktilnu turističku ploču. Dodao je da je digitalna ploča, postavljena u prostoru pulskog TZ-a, izrađena u suradnji s tvrtkom Piktun iz Čakovca. Do sad je, uz Pulu, ploča postavljena samo u jednoj hrvatskoj općini.


Podijeli: Facebook Twiter