projekt TESTEAT

Stižu bespovratna EU sredstva za istraživanje enogastonomije i razvoj novih receptura tradicionalnih jela i pića

| Autor: Glas Istre
(Foto: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli)

(Foto: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli)


Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli predstavili su projekt TESTEAT Unaprijeđenje nasljeđa enogastronomije za uspostavu i širenje održivog turizma.

U suradnji hrvatskih i talijanskih partnera pokreće se zanimljiv projekt kojim se istražuju potrebe i zahtjevi suvremenih posjetitelja u području enogastronomije s namjerom prilagodbe pripreme tradicionalnih jela i proizvodnje pića u okviru razvoja održivog turizma temeljenog na nematerijalnoj kulturnoj baštini. Sve je više osoba s intolerancijama na hranu i pića koje su medicinski uvjetovane, ali postoji i značajan trend porasta osoba koje vrše svjesni izbor pri konzumacijaciji hrane i pića u smislu suzdržavanja od određenih sastojaka, vrste hrane ili načina pripreme i proizvodnje. Nakon faze istraživanja, partneri kreću s pilot projektima implementacije inovacija i testiranja prilagodbe načina pripreme i proizvodnje tradicionalnih jela i pića. AZRRI će u Edukacijskom gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu u Pazinu nastaviti s dugogodišnjom praksom edukacija koje vode unaprjeđenju enogastronomske ponude Istre. Financiranje projekta bespovratnim sredstvima Europske unije pomaže partnerima iz prekograničnog područja Hrvatske i Italije u prilagodbi zahtjevima suvremenih posjetitelja i stvaranju zajedničke ponude područja prema posjetiteljima s drugih područja Europe i svijeta. Tijekom dvije i pol godine provedbe projekta partnerstvo će organizirati niz radionica, sastanaka, predstavljanja rezultata na međunarodnim događanjima i time pridonjeti promociji inovativnog koncepta ponude tradicionalne, ali i održive enogastronomije.

(Foto: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli)(Foto: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli)

Projekt TESTEAT odobren je za financiranje u okviru Programa Interreg Italija-Hrvatska 2021- 2027, specifičnog cilja „Jačanje uloge kulture i održivog turizma u gospodarskom razvoju, socijalnoj uključenosti i i društvenim inovacijama“. Projekt je krenuo s provedbom 1. 2. 2024., a završava 31. 7. 2026.g.

Vodeći partner u provedbi projekta je Agencija za ruralni razvoj Istre-AZRRI, te će na istom surađivati sa hrvatsko-talijanskim partnerstvom u sljedećem sastavu: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli- Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, Grad Venecija, Ca' Foscari Sveučilište iz Venecije, Općina Ston, Scuola Centrale Formazione – Centar za edukaciju (Venecija, Mestre), Civiform – Centar profesionalne strukovne edukacije Cividale, DURA – Dubrovačka razvojna agencija. Projektne aktivnosti se provode tijekom dvije i pol godine od 1. veljače 2024. do 31. srpnja 2026.g. Ukupan proračun projekta iznosi iznosi 2.302.841,76 EUR od čega je 389.400,00 EUR proračun AZRRI-a, a 335,210.00 EUR proračun Sveučilišta Jurja Dobrile.

Opći cilj projekta TESTEAT je razvoj integriranog enogastronomskog turističkog proizvoda usklađenog sa specifičnim izborom namirnica i potrebama suvremenog potrošača koji će postati ključni pokretač održivog socio-ekonomskog razvoja prekograničnog područja Italije i Hrvatske.

(Foto: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli)(Foto: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli)

"Projekt je usmjeren na usavršavanje vještina svih uključenih u svijet turizma, buduće i sadašnje radne snage, posebice studenata i stručnjaka (kuhara, konobara, destinacijskih menadžera, turističkih vodiča, itd.). Cilj mu je unaprijediti njihovo znanje o enogastronomskoj baštini, suvremenim potrebama i izboru hrane te mogućnostima koje nude održivi turizam, kružno gospodarstvo i digitalizacija. Zajedno imamo priliku stvoriti nešto doista izvanredno što ne samo da poštuje našu kulinarsku baštinu, već i potiče usavršavanje svih turističkih operatera, njihov rast i razvoj. Educirani kuhari i informiran gost, te primjena niza tradicijskih navada i vještina koje uključuju i „no waste“ elemente, modeli su koji su lako dostupni, primjenjivi i održivi", rekla je voditeljica sektora za edukaciju, europsku i institucionalnu suradnju Agencije za ruralni razvoj Istre i voditeljica projekta TESTEAT Jasenka Kapuralin.

Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre: "U svijetu koji se stalno razvija, postaje ključno očuvati naš kulturni identitet, a koji je bolji način za to od njegovanja i promicanja naše gastronomske baštine? Okusi naše kuhinje pričaju priče o generacijama, spajajući prošlost sa sadašnjošću i oblikujući budućnost. Moderna gastronomija naslonjena na tradicionalne vrijednosti i izbor „zdravih“ lokalnih namirnica, izvrstan su odgovor na izazove koji nas čekaju u budućnosti."

Izjavu je dao i Dean Sinković, prodekan za međunarodnu suradnju i odnose s gospodarstvom Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli: "Razvoj održivog turizma temeljenog na valorizaciji tradicijskih vrijednosti prekograničnog područja Italije i Hrvatske koji je u ovom projektu vezan uz enogastronomiju predstavlja zanimljiv i inovativan koncept rada temeljen na promociji hrane i pića kao nematerijalne kulturne baštine u turističkom proizvodu teritorija. Naši profesori i studenti sudjeluju u istraživanjima s talijanskim kolegama, provedbi međunarodnih ljetnih škola te razvoju znanja i vještina potrebnih za uspješan rad u turizmu koji je održiv, uključiv i prihvatljiv za domicilno stanovništvo."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter