Pulu preplavile ružičaste majice i transparenti

FOTOGALERIJA / U revijalnoj utrci sudjelovao rekordan broj sudionika ujedinjenih protiv vršnjačkog nasilja

| Autor: Doria Mohorović


Jutros su središte Pule preplavile ružičaste majice i učenički transparenti koji su pozivali na podizanje svijesti o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, posljednje srijede u veljači tradicionalno se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima - Dan ružičastih majica, pa su tako i danas centrom grada trčali policijski službenici i učenici petih razreda pulskih osnovnih škola.

Revijalna utrka naziva "Trkom protiv nasilja", koju je organizirala PU istarska i Grad Pula, i ovoga je puta pobudila sportski duh među brojnim školarcima koji su zajednički trčali protiv ovog gorućeg problema u društvu. Utrci je prethodio prigodni program na Giardinima u kojem su nastupila djeca iz Studija glazbene kreativnosti ''Čarobna frula''.

Prema riječima Alena Klabota, načelnika PU istarske, riječ je o vrlo važnom događaju kojim se nastoji poslati poruka o vršnjačkom nenasilju, ali i svim drugim vrstama nasilja.

"Radimo maksimalno što je u našoj moći u smislu prevencije. Surađujemo s brojnim školama u cilju održavanja edukacija za nastavnike, roditelja i, naravno, učenike. Vjerujem da iz tog razloga u prošloj godini imamo povećanje kaznenih djela iz područja nasilja, upravo jer se ono sve više prijavljuje. To znači da smo se osvijestili i da svi zajedno radimo dobro, rekao je Klabot pa iznio podatke koji to potvrđuju.

"U prošloj godini imali smo 72 kaznena djela povrede djetetovih prava i vršnjačkog nasilja, a za usporediti s godinom prije bilo ih je svega 17. To je sada problematika do koje sve više dolazi i koja se sve više prijavljuje", naveo je Klabot.

Zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić kazala je da ove godine u utrci "Trkom protiv nasilja" sudjeluje rekordan broj sudionika - oko njih 600. U njoj, dodaje, sudjeluju učenici petih razreda osnovnih škola sa područja Pule, profesori, djelatnici Policijske uprave istarske i službenici Grada Pule.

"Grad Pula provodi niz aktivnosti koje su usmjerene na prevenciju vršnjačkog nasilja. Protekle godine provedena su predavanja od strane Obiteljskog centra za roditelje učenika osmih razreda osnovnih škola Veli Vrh i Kaštanjer i to povodom Međunarodnog dana roditeljstva i obitelji, kako bi se istakla uloga roditelja u odrastanju i odgoju djece.

Provedene su i edukativne radionice u osnovnim i srednjim školama na području našeg grada, u kojem su sudjelovali i učenici i profesori. Provedene su i dvije radionice s profesorima, stručnim suradnicima i asistentima u osnovnim školama na području našeg grada. Njihov cilj bila je upravo prevencija vršnjačkog nasilja, jačanja komunikacijskih vještina i samopouzdanja kod djece.

Istaknula bih da se od strane Grada Pule unazad nekoliko mjeseci, u svim našim osnovnim školama provodi Program savjetovanja i podrške. To je jedan mobilni tim sačinjen od stručnjaka, a koji se provodi na razini i učenika i profesora i roditelja. U sklopu njega provode se edukacije, savjetovanja i radionice, rekla je Močenić i pozvala sve da ako primijete bilo koji oblik nasilja među djecom, da reagiraju i pokušaju ga zaustaviti.

"Jedino na takav način možemo pomoći djetetu koji je žrtva nasilja, ali i djetetu koje vrši nasilje, jer on isto tako treba pomoć", naglasila je Močenić. Istaknula je važnost potrebu podizanja svjesnosti o postojanja ovog problema u društvu i o važnosti poduzimanja mjera za prevenciju vršnjačkoga nasilja.

Prema riječima Biljane Butigan, voditeljice Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji, i dalje postoji određena tamna brojka o vršnjačkom nasilju (što se tiče neprijavljivanja nasilja, op. a), međutim s određenom vrstom prevencije uspjeli su, kaže, osvijestiti djelatnike odgojno-obrazovnih institucija, ali i samu djecu, tako da se nasilje sve više prijavljuje.

Potvrdivši povećanje samih dojava o nasilju, naglasila je da iz događaja vršnjačkog nasilja ne proizlaze uvijek kaznena djela ili prekršaji. "Određen broj ostaje na događajima u kojima nisu utvrđena kaznena djela ili prekršaji, međutim policija i dalje jednako postupa prema takvim dojavama, obrađuje se, vrši se kriminalistička istraživanja i dalje se prosljeđuju obavijesti Hrvatskom zavodu za socijalni rad i nadležnim odvjetništvima", rekla je Butignan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter