DAN RUŽIČASTIH MAJICA

STOP NASILJU: Djeca se moraju osjećati sigurno u svom domu, školi i gradu

Petaši su nam priznali da je u razredu bilo i nekoliko blažih fizičkih obračuna. Malo su se, vele, potukli i naguravali, no srećom, sve se brzo riješilo. Da imaju većih problema, o tome bi, kažu, razgovarali s roditeljima, dok bi se neki od njih obratili starijoj braći ili prijateljima od povjerenja

| Autor: Borka PETROVIĆ
Za pomoć treba se obratiti nastavnicima, Obiteljskom i Centru za socijalnu skrb, gradskom Odjelu za društvene djelatnosti ili policiji - u učionici na otvorenom škole Šijana

Za pomoć treba se obratiti nastavnicima, Obiteljskom i Centru za socijalnu skrb, gradskom Odjelu za društvene djelatnosti ili policiji - u učionici na otvorenom škole Šijana


"Bude nekih svađa, ali srećom, mi smo dobar razred pa nema puno ogovaranja. Tu i tamo se nešto malo više zezamo, ali nema većih problema", odgovorio nam je jedan od petaša na pitanje jesu li se susreli s verbalnim vršnjačkim nasiljem, na današnjem obilježavanju Dana ružičastih majica koji su Grad Pula i Policijska uprava istarska održali u Osnovnoj školi Šijana.

U opuštenijem razgovoru priznali su nam da je u razredu bilo i nekoliko blažih fizičkih obračuna. Malo su se, kako vele, potukli i naguravali, no srećom, sve se brzo riješilo. Da imaju većih problema, o tome bi, kako su nam kazali, razgovarali sa svojim roditeljima, dok bi se neki od njih obratili starijoj braći ili prijateljima od povjerenja. Stariji ih učenici ne zadirkuju, s njima, kako vele, uopće nemaju previše kontakta, posebice otkad je nastava on line. Potonje im se, priznaju nam, nije previše svidjelo jer se nisu mogli međusobno družiti, a smatraju da su i naučili puno manje nego u školskim klupama.

Ovi učenici petog razreda svjesni su da osim fizičkog postoji i verbalno nasilje, koje ništa manje ne boli. Naučili su to u školi u sklopu raznih projekata koji se ovdje provode. Ravnateljica škole Alma Tomljanović naglasila je da cijela škola živi u duhu osude i prevencije vršnjačkog nasilja i vizija ove škole su što kvalitetniji međusobni odnosi, tolerancija i prihvaćanje različitosti.

- Škole se, kao odgojno-obrazovne institucije, bave prevencijom vršnjačkog nasilja i sretni smo što nasilja ima sve manje. Dijelom je to rezultat ukazivanja na ovaj problem, ali i projekata koji se u školi provode, navela je Tomljanović ističući da je škola ponosna na svoju UNICEF-ovu plaketu "Stop nasilju", a već se s trećim i četvrtim razredima provodi i projekt "Sigurnost na internetu".

Dogradonačelnica Elena Puh Belci, ujedno i predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule, podsjetila je da su se lani na Dan ružičastih majica okupili na Forumu, a prijašnjih godina organizirali dječju utrku kroz grad. Ove se godine, radi epidemiološke situacije, obilježava u svakoj školi pojedinačno.

- Nasilje može biti i verbalno i putem interneta što je, u ovim danima kada su nam djeca puno online jako bitno naučiti. Odgovornost je nas odraslih da svojim ponašanjem i porukama pokažemo da nikakvo nasilje nije prihvatljivo. Svako dijete ima pravo osjećati se sigurno u svom domu, školi i svom gradu, navela je dogradonačelnica te dodala da se roditelji i djeca, ako se ukaže potreba, za pomoć uvijek mogu obratiti nastavnicima, Obiteljskom centru, gradskom Odjelu za društvene djelatnosti, Centru za socijalnu skrb i na kraju krajeva, policiji. Svi su oni, kaže Puh Belci, dio gradskog Vijeća za prevenciju kriminaliteta, koje se bavi ovim problemima.

Vjekoslav Vukšić, načelnik pulske policije i član spomenutog gradskog vijeća, kaže da je nasilje u padu.

- Policija provodi brojne preventivne programe u zajednici i školama. Iako se pretpostavljalo da će zatvorenost radi pandemije dovesti do povećanja nasilja, moram kazati da je broj svih kaznenih djela s elementima nasilja u padu, pa tako i vršnjačkog nasilja, ističe Vukšić.

Posljednje srijede u veljači širom svijeta obilježava se Dan ružičastih majica, a od 2017. godine u Hrvatskoj je taj dan proglašen i Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Ideja o obilježavanju Dana ružičastih majica krenula je 2007. iz Kanade, s ciljem povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini