Konferencija za medije SIKD-a

Ako Grad ne udovolji zahtjevu o povećanju plaća, gradski vrtići najavili štrajk

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)

(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)


Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije održao je jutros na Formu, točnije ispred Komunalne palače, konferenciju za medije u kojoj su, kako navode, htjeli "upoznati javnost s omalovažavajućim odnosom vlasti Grada Pule prema radnicima gradskih ustanova".

- Pokrenuli smo postupak mirenja koji prethodi radikalnijim nastupima odnosno štrajku i ako u tom postupku ne budemo uspjeli naći zajednički jezik, da dobijemo jednu prihvatljivu ponudu gradske vlasti, onda nam zaista ne preostaje ništa drugo nego da idemo u štrajk, najavila je predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić.

Također, istaknula je da Grad u svom proračunu nije predvidio sredstva za povećanje plaća radnika te stoga poručila gradonačelniku da članovi sindikata "neće sjediti skrštenih ruku," već će poduzeti sve aktivnosti koje im se temeljem zakona pružaju.

- Borit ćemo se za materijalna prava radnika, ali i apeliramo na sve gradske vijećnike, posebno one koji su koalicijski partneri gradonačelnika, da ne podrže proračun, s obzirom na činjenicu da građanima Pule uskraćuju materijalna prava, a vidimo kakva je inflacija i kakvi su troškovi, kazala je Cvitić.

(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)

Napomenula je da neće dozvoliti diskriminatorno ponašanje da se samo dijelu radnika povećava plaća, a da se četvrtina radnika dolazi u situaciju da će biti ispod minimalne plaće na razini Hrvatske.

- Dosad smo imali nekoliko krugova pregovora. Nažalost, uspostavilo se da je to samo odugovlačenje. Kad smo vidjeli da u proračunu nisu predviđena sredstva za povećanje plaća, mi smo nazvali gradonačelnika i pitali u čemu je problem. Zar on stvarno misli da nećemo tražiti povećanje plaće odnosno da će plaće tih radnika stagnirati? Rekao je da ne brinemo, da će se naći sredstva. E, pa, gradonačelniče, mi itekako brinemo, jer su Vaši članovi pregovaračkog tima nedvosmisleno rekli da povećanja plaća za radnika ustanove nema, poručila je Cvitić dodavši da 65 radnika iz područja predškolskog odgoja neće imati ni minimalnu plaću.

Cvitić je naglasila da su plaće djelatnika pulskih vrtića najmanje, u usporedbi s ostalim gradovima u Istri, čak i onima koji imaju manji proračun od pulskoga. Kazala je i da ih je gradonačelnik Zoričić očito izigrao, "jer je cijelo vrijeme dopuštao da se vode pregovori tri mjeseca, a da će u konačnici radnici dobiti zero, ništa, nula". Naglasila je da odgajatelje treba uspoređivati s učiteljima sa višom stručnom spremom, a njihove plaće zaostaju 27 posto za njima.

- Apeliram na gradske vijećnike, koje ćemo sutra dočekati ispred palače i podijeliti dopise sa zamolbom, da jednostavno ne glasaju za gradski proračun, jer ovako to više ne ide. Ja zaista ne znam o čemu ova gradska vlast razmišlja, rekla je Cvitić dodavši da radnici kontinuirano odlaze te da ćemo doći u situaciju da djecu neće imati tko čuvati.

Konferenciji su prisustvovale i članice sindikata iz dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Pula te predstavnica sindikata u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda.

(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)

Voditelj pulskog Ureda Sindikata Rajko Kutlača, ujedno i predsjednik Odbora za predškolski odgoj u SIKD-u, rekao je da je Sindikat u mnogim jedinicama lokalne samouprave ove godine pokrenuo pregovore i da je Grad Pula jedina jedinica u kojoj Sindikat nije uspio ispregovarati veće plaće za radnike gradskih ustanova.

- Treba znati da smo u zadnje četiri godine uspjeli dignuti plaće za 24 posto, ali je proračun u te iste četiri godine išao gore za 56 posto, rekao je Kutlača dodavši da ovaj proračun ima prihodovnu stranu 30 posto veću od prošle godine, a za radnike nema ništa.

- To jednostavno tako ne ide. Svi znamo koliko cijene idu gore i koliko plaće vrijede manje, a ako se one još i ne povećavaju, onda je to katastrofa, kazao je među ostalim Kutlača.

Nakon pressice Sindikata, svoj je komentar dao i pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

- Itekako respektiramo ono što traže sindikati i ne vidim gdje su u ove dvije dvije i pol godine omalovažavani djelatnici svih gradskih poduzeća. Što se tiče vrtića, lani smo povećali osnovicu za šest posto, potom od 1. srpnja ove godine za još šest posto. Za 2024. godinu predlažemo, i to je uglavljeno u proračun za koji se nadam da će proći, povećanje koeficijenta za ljude s višom i srednjom stručnom spremom sa 1,65 na 1,75, odnosno s 1,40 na 1,55. Uz sve to, uveden je i dodatak od 30 posto za ljude koji mijenjaju nekoga u tom mjesecu, dodatak za topli obrok u iznosu od 3 eura po danu, do maksimalnog iznosa od 66,37 eura po radniku, pojasnio je Zoričić.

(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)

Također, istaknuo je da su u njegovom gradonačelničkom mandatu plaće odgajateljima u vrtićima povećane su za najmanje 180 odnosno 200 eura, a vozačima vatrogasnih vozila za najmanje 300 eura.

- Znamo da je bila inflacija, ali mislim da time itekako brinemo o radničkim pravima, kazao je među ostalim Zoričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter