dobre vibracije

Blagdanska atmosfera u gradu: Žongleri zabavljali djecu, kuhari nahranili 500 ljudi

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)

(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)


I dok su se na nebu izmjenjivali oblaci i tek ponegdje stidljivo sunce, pulske su se ulice u subotnje jutro punile radoznalim šetačima. Blagdanska atmosfera osjetila se u zraku, baš poput nadolazeće zime, što je na jedne djelovalo poticajno, dok su drugi usporeno uživali u zvukovima i mirisima koji su okruživali centar grada.

Zvukovi i mirisi

Užurbano i veselo je bilo u Parku grada Graza, gdje je Martiniuss Cirkus vodio radionicu žongliranja i cirkuskih rekvizita, u čemu su se okušali najmlađi posjetitelji. Spretni žongler i hodajuća jelka zabavljali su djecu i potaknuli ih na isprobavanje novih vještina. I dok su jedni učili hodati na štulama, drugi su se vrtjeli na vrtuljku. No, i jedni i drugi željno su iščekivali svoju porciju fritula.

Klizalište, koje se ove godine nalazi na igralištu iza Osnovne škole Centar, tek se počelo puniti prvim jutarnjim posjetiteljima koji su u miru i bez imalo gužve imali led samo za sebe. Dodatni ugođaj širila je glazba koja se čula duž Ulice Sergijevaca, pojačavajući vrijeme iščekivanja i veselje koje prati najradosniji blagdan - Božić.

A živahno je bilo i na gradskoj tržnici, gdje se povodom 30. obljetnice agencije Avenue, čiji je vanjski suradnik od njezinih početaka poznati gastronomski majstor Budimir Žižović, opet kuhalo u velikoj padeli.

- Danas radimo fusille s peperonatom i domaćim kobasicama, otkrio nam je Žižović dodavši da je to jedna lijepa marenda.

- Bit će to vrlo zanimljivo napravljeno, jer radimo sve u jednoj padeli i kuhamo fusille preko svega što sam spomenuo. Treba samo paziti tajming, da ništa ne bude prekuhano, a da sve bude dobro i kompaktno, pojasnio je majstor Žižović.

Na tržnici je tako podijeljeno preko 500 besplatnih porcija u kojima su mogli uživati svi prisutni, a za zabavni dio programa pobrinuli su se grupa In Vino Veritas i Škico Acoustic Band. Tek iza glazbenika, na još se dva štanda tržnice širilo adventsko ozračje.

Zabava za sve

Na jednome od njih dobrovoljne priloge pod geslom »Pokreni se« skupljali su Facebook Puljani humanitarci i to za djecu Doma »Ruža Petrović«, dok je drugi štand okupio članice Domovinskog pokreta Pula koje su prolaznicima dijelile pšenicu.

- S obzirom na to da svjedočimo jednoj konzumerističkoj i neoliberalnoj atmosferi oko Božića, htjeli smo pšenicom, koja je simbol plodnosti, nade i vjere podsjetiti na prave, kršćanske vrijednosti tog blagdana, poručila je njihova predsjednica Snježana Bažaj-Boćkai.

U poslijepodnevnim satima ponovno je oživio Park grada Graza, gdje je Pet Centar održao Školu za pse u kojoj su četveronožni prijatelji mogli naučiti osnovne naredbe, a članovi Udruge Birikina Pula izveli su predstavu »Pale sam na svijetu«.

Subotnju večer na Portarati uveličao je višestruki dobitnik glazbenih nagrada Porin i Cesarica te jedan od najbrže rastućih pop glazbenika Matija Cvek u pratnji svog benda The Funkensteins.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter