bakterijska infekcija dišnog sustava

Zaraza hripavcem u Istri: Doznajemo koliko je oboljelih i tko je najugroženiji

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo
Najjednostavni način dijagnostike je PCR test (Snimio Tomislav Miletić / Pixsell)

Najjednostavni način dijagnostike je PCR test (Snimio Tomislav Miletić / Pixsell)


Sve je više zabilježenih slučajeva hripavca u Hrvatskoj pa je na nacionalnoj razini broj premašio 1.500 slučajeva. U Istarskoj županiji trenutno je 11 prijavljenih slučajeva oboljelih od hripavca. Potvrdila je to Iva Janković iz Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Za čitatelje Glasa Istre pojasnila je što je hripavac, koji su simptomi, koga oni najčešće pogađaju, zbog čega je ove sezone hripavac eskalirao i koliko je njegova raširenost uzrokovana (ne)cijepljenjem.

- Hripavac je akutna visokozarazna bakterijska infekcija dišnog sustava karakterizirana napadajima napornog i iscrpljujućeg kašlja. Uglavnom se javlja kod dojenčadi i male djece, navela je Janković dodajući da bolest ima tri stadija.

Tri stadija

- Simptomi prvog stadija nalikuju prehladi i traju jedan do dva tjedna. U drugom stadiju, koji traje dva do šest tjedana pa i duže, javljaju se napadaji iscrpljujućeg kašlja, često po noći sa snažnim udahom odnosno hripom, a mogu biti popraćeni povraćanjem, istaknula je Janković i dodala da je treći stadij ove bolesti stadij oporavka koji može trajati tjednima, pa i mjesecima.

- Hripavac je u populaciji uvijek prisutan te se epidemijski javlja ciklički u valovima, a zadnja godina s većim brojem prijava oboljelih bila je 2016. Razlog sadašnjeg povećanog broja oboljelih vjerojatno je pad ili nedovoljna procijepljenost u populaciji, te općenito povećanje broja oboljelih od respiratornih bolesti nakon pandemije COVID-19 bolesti, ističe Janković.

Rizik obolijevanja je, navodi, najveći u novorođenačkoj i dojenačkoj dobi kod necijepljene djece, trudnica u zadnjem mjesecu trudnoće, i to zbog rizika prijenosa na novorođenče, ali i osoba s kroničnim respiratornim bolestima.

- Mogu oboljeti i nepotpuno cijepljena mala djeca, starija djeca i odrasle osobe, bez karakterističnih simptoma bolesti. Za razliku od bolesti kao što su vodene kozice i ospice, od hripavca je moguće oboljeti više puta tijekom života, jer se zaštita stečena preboljenjem ili cijepljenjem s vremenom gubi, upozorava Janković.

Put prijenosa hripavca je, napomenula je Janković, kapljični, zrakom, najčešće u kontaktu s oboljelom osobom koja je izrazito zarazna već u prvom stadiju bolesti, prvih devet do deset dana i početkom pojave napadaja kašlja u drugom stadiju bolesti.

Dijagnostika

Janković je otkrila i kako se otkrije da je osoba zaražena hripavcem, a da nije u pitanju »obični« dugotrajni kašalj ili neka druga bolest te postoje li testovi poput PCR-a ili sličnih kojima se može detektirati upravo hripavac.

- Hripavac se može dijagnosticirati analizom krvi ili, što je jednostavnije, i dostupno u našoj ustanovi, PCR testom iz brisa nazofarinksa. Tehnika uzimanja brisa je jednaka kao za COVID-19, navodi Janković napominjući da je uzorak odnosno bris za laboratorijsko testiranje najbolje uzeti unutar prva dva tjedna od početka bolesti.

- U ovom trenutku, radi istovremeno povećanog broja osoba sa COVID-simptomima koje u početnom stadiju imaju slične simptome, bilo bi potrebno testirati sve oboljele osobe na prisutnost obje bolesti, upozorava Janković.

Što se tiče preveniranja zaraze, Iva Janković istaknula je da je učinkovita i sigurna prevencija hripavca redovno cijepljenje odgovarajućim cjepivima kod izabranog pedijatra, školskog ili obiteljskog liječnika, u skladu s programom obveznog cijepljenja u Hrvatskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter