uskoro u funkciji

Postavljaju se metalne konstrukcije za rotirajuće garaže na Marsovom polju na koje će se moći smjestiti 30 vozila

| Autor: Milan Pavlović
U neposrednoj parkirališta Marsovo polje planirana i izgradnja prve pulske garažne kuće (Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)

U neposrednoj parkirališta Marsovo polje planirana i izgradnja prve pulske garažne kuće (Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)


Nakon dovršetak građevinskog dijela posla i uređenja podnožja, na Marsovo polje ovih su dana stigle i metalne konstrukcije za tri rotirajuće garaže Pula Parkinga na koje će se moći smjestiti 30 vozila, a u funkciji će biti već početkom prosinca.

Nedostatak parking prostora u centru grada pulska je "evergreen" tema koja iz godine u godinu, pogotovo u ljetnim mjesecima, poprima sve ozbiljnije razmjere. Sve veći broj turista, od kojih većina u Pulu stiže vlastitim automobilima, kao i značajan porast broja automobila voznom parku Puljana nametnula su potrebu za žurnim traženjem novih parkirnih rješenja, a s obzirom na vrlo ograničeni prostor koji se za tu namjenu može koristiti u centru grada, rješenje je pronađeno u vidu parkirališta "u zraku", odnosno izgradnji utomatizirane rotirajuće garaže na parkiralištu Marsovo polje.

Garaža koristi automatizirani sustav dizala koji omogućava vozilima da budu smještena u vertikalnom položaju, zauzimajući tek dva klasična parkirna mjesta na površini. Prema riječima direktora Pula Parkinga Branislava Bojanića, ovaj inovativni projekt ne samo da štedi prostor, nego i mijenja način razmišljanja o parkiranju u urbanim sredinama.

- Rotirajuće garaže jedan su od malobrojnih modela za povećanje kapaciteta parkiranja na postojećim parkiralištima. Ovaj inovativni pristup ne zahtijeva složene procese i dobivanje građevinske dozvole te za montažu zahtjeva samo pripremu strujne mreže i temelja dubine svega 80 cm, što je odrađeno. Pula će postati prvi grad u Hrvatskoj koji će imati napredne rotirajuće garaže, što će svakako biti korak naprijed u daljnjem podizanju kvalitete usluge našim korisnicima u centru grada, kazao je Bojanić.

U neposrednoj blizini parkirališta Marsovo polje planirana i izgradnja prve pulske garažne kuće kapaciteta oko 500 parkirališnih mjesta. Realizacijom tog projekta trebao bi se konačno olakšati pristup automobilima centru grada, ali i značajno rasteretiti gradske prometnice i riješiti problema pretrpanosti parkirališta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter