Nakon burnih reakcija javnosti

Zoričić o izmijenjenim odredbama o alkoholnim pićima i "toplesu" na pulskim plažama

| Autor: Jelena Milović
Filip Zoričić (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Filip Zoričić (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Gradonačelnik Pule Filip Zoričić na današnjoj konferenciji za novinare govorio je o zaključcima s e-savjetovanja o porezima i redu na pomorskom dobru. Jedan dio savjetovanja još traje, a budući da je riječ o važnim temama, Zoričić je smatrao za shodno da treba zaključke prezentirati javnosti.

"Podizanje cijena je nepopularna mjera, jer nitko ne želi podizati cijene, ali ako želimo održavati komunalni standard, a cijene podizati minimalno koliko je potrebno za održavanje standarda kojeg građani žele, idemo na ovaj način. Težimo da grad bude uredan i da se znaju jasna pravila. Djelu stanovništva će rasti plaće, a u nekom djelu ćemo nadoknaditi gubitak prireza od 1. siječnja u iznosu od gotovo četiri milijuna eura", rekao je uvodno pulski gradonačelnik referirajući se na povećanje poreza koji će uslijediti, ali izlaganje započeo na temu pomorskog dobra.

Naveo je kako se nadležnost za Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama s Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te izdvojenih jedinica Ministarstva - Lučkih kapetanija, spušta sada na Jedinice lokalne samouprave (JLS). Za JLS to znači donošenje općeg akta kojim se regulira red na pomorskom dobru i ustrojstvo novih službenika - pomorskih redara, kao specijaliziranih službenika unutar komunalnog redarstva.

Pomorski redari moći će biti ustrojeni tek po donesenom Pravilniku Ministarstva kojim će se definirati način stručnog osposobljavanja, što u ovom trenutku nije još regulirano.

U ovom e-savjetovanju sudjelovalo je 11 subjekata sa svojim primjedbama i prijedlozima, od kojih je jedan zaprimljen izvan roka. Šest ih je djelomično ili u cijelosti prihvaćeno. Ovom se Odlukom propisuje način uređenja i korištenja pomorskog dobra u općoj upotrebi za gospodarske i druge svrhe, građenje građevina koje se prema posebnim propisima grade bez građevinske dozvole i glavnog projekta te održavanje reda na pomorskom dobru u općoj upotrebi. Tu spada i održavanje čistoće i čuvanje površina, osiguranje nesmetanog prolaska, mjere za održavanje reda na pomorskom dobru, uključujući obaveze pravnih i fizičkih osoba te prekršajne odredbe.

Zoričić se osvrnuo na dva članka koji su izazvali najviše prijepora i komentara. Prvi je Članak 45. (zabrana alkohola). Naime, navodi kako su išli u smjeru zabrane konzumiranja jakih alkoholnih pića na prirodnim i uređenim plažama te ostalim dijelovima pomorskog dobra, osim kada se te površine koriste kao terase za pružanje ugostiteljskih usluga, odnosno kao površine za organiziranje manifestacija, na temelju odobrenja nadležnog tijela.

"Pivo i vino, u smislu odredbe ovog članka, ne smatraju se alkoholnim pićima", pojasnio je Zoričić. Naveo je i iznimke, ukoliko se radi o organiziranju javnog okupljanja radi ostvarivanja gospodarskih, vjerskih, humanitarnih, sportskih, zabavnih i drugih interesa, kada se može odrediti da je konzumiranje alkoholnih pića na tim površinama dopušteno.

Drugi članak, onaj koji spominje toples na plažama, a koji je također izazvao reakcije javnosti, gradonačelnik je ovom prilikom kratko protumačio kako se na "morskim plažama i drugim dijelovima pomorskog dobra zabranjuje isključivo kretanje, boravak i sunčanje u cijelosti bez kupaćeg kostima, dok tzv. toples ne ulazi u tu kategoriju zabrane", čime je, kako kaže, demistificirao i taj dio nejasnoća koje su se pojavljivale u javnosti.

O visini stope poreza na dohodak i paušalnog poreza, za koje su također završena e-savjetovanja, Grad Pula je predložio nove stope poreza na dohodak, a planirano povećanje prihoda od paušalnog poreza, utrošilo bi se na sufinanciranje predškolskog odgoja. Ukidanjem prireza očekivani je gubitak oko četiri milijuna eura, a Odluka o visini poreznih stopa, kompenzacijska je mjera.

"Gubitak bi se nadoknadio izmjenom poreznih stopa na dohodak s 20 na 22 posto te 30 na 33 posto, (tri milijuna eura) čime se došlo do jednog djela nadoknade izgubljenih sredstava. Izmjenom paušalnog poreza na djelatnost iznajmljivanja i smještaja u turizmu 39,82 eura na 199,00 eura, došlo se do dva milijuna eura, od kojih Puli pripada 77 posto. Izmjenom poreza na kuće za odmor s 1,59 eura na 5,00 eura po kvadratnom metru korisne površine, došlo se do iznosa od sto tisuća eura. Kada gledamo povećanje investicija i gubitak od četiri milijuna, ovo su dokazi i razlozi zašto smo morali ići u promjene određenih poreza", komentirao je. Prikazane su i tablice kojima je potkrijepio svoje izlaganje.

- Izborom niže porezne stope od 22 posto, u odnosu na 2023. koja je iznosila 22,4 posto, rasteretit će se plaća zaposlenim osobama te će se svima koji su do sada plaćali porez i prirez porezu na dohodak povećati neto plaća. Primjerice, zaposlenoj osobi s dvoje uzdržavane djece koja ima mjesečnu bruto plaću u iznosu 1590,00 eura, neto iznos bit će veći za 30 eura, naveo je on kao primjer. Između ostalog tu je i prijedlog povećanja komunalnog boda, koji se, kako navodi Zoričić, nije podizao od 2009. godine. Sada se predlaže povećanje s 0,80 na 1,10 eura. "To je jedini način kako će Grad Pula moći izdržati svoje financijske obveze", pojasnio je on. Prihod od komunalne naknade, najavio je Zoričić, koristit će se za financiranje građenja i održavanja objekata predškolskog, školskog, zdravstvenog i socijalnog sadržaja, javnih građevina sportske i kulturne namjene te poboljšanje energetske učinkovitosti. "Po prihvaćanju povećanja, Gradskom vijeću uputit ćemo prijedlog Akta kojim će biti omogućeno da se sav novac od komunalne naknade, izvan održavanja i građenja komunalne infrastrukture, može usmjeriti i na to", zaključio je Zoričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter